NOVINKA

Štatistiky neklamú: Toto je vraj najnebezpečnejšia hodina dňa za volantom

Poisťovňa Allianz odhalila, že najkritickejšia hodina dňa začína po 15:00, keď sa ľudia vracajú z práce a zo školy.

Vydané  Text: 

Poisťovňa Allianz nedávno zverejnila zaujímavú správu o tom, kedy dochádza k najväčšiemu počtu dopravných nehôd na cestách. Podľa údajov z ich štatistík sa najviac žiadostí o kompenzácie spojené s dopravnými nehodami podáva okolo 15. hodiny popoludní. Toto obdobie sa už dokonca v kruhoch poisťovní a dopravných analytikov začalo označovať ako „hodina nárazu“. Prečo práve táto časť dňa prináša najväčšie riziko pre vodičov?

Štatistiky neklamú: Toto je vraj najnebezpečnejšia hodina dňa za volantom

Jedným z hlavných dôvodov je zvýšená premávka. Poobede sa ľudia často vracajú z práce domov alebo sú na ceste vyzdvihnúť deti zo školy, čo vedie k hustejšej premávke. Vodiči bývajú po dlhom pracovnom dni unavení, menej sústredení a často majú tendenciu ponáhľať sa, aby stihli všetky svoje povinnosti. Práve tieto faktory môžu prispieť k vyššiemu riziku nehody.

Podľa štatistík Allianz za minulý rok poisťovňa prijala viac ako 10 300 hlásení o dopravných nehodách, ku ktorým došlo práve okolo 15. hodiny. Pre porovnanie, ráno okolo 8. hodiny, keď vodiči odchádzajú do práce alebo vedú deti do školy, bolo nahlásených 5 482 nehôd. Allianz sa domnieva, že ráno sú vodiči opatrnejší a bdelejší, pretože sa ešte len pripravujú na deň a majú tendenciu byť sústredenejší na cestnú premávku.

Štatistiky neklamú: Toto je vraj najnebezpečnejšia hodina dňa za volantom

Poobede sa však situácia mení. Okrem zvýšeného počtu áut sa na cestách nachádza aj viac chodcov a cyklistov, čo vytvára ďalšie potenciálne riziká pre vodičov. Ľudia sa chcú čo najskôr dostať domov po práci a často podceňujú svoju únavu alebo rozptýlenie, čo vedie k zvýšenému počtu nehôd.

Zaujímavé sú aj štatistiky nehôd v neskorších popoludňajších a večerných hodinách. Okolo 18:30 bolo hlásených 4 500 nehôd a o 20:30 už iba 1 600 nehôd. Tieto údaje potvrdzujú, že najkritickejšie obdobie dňa pre bezpečnosť na cestách je práve popoludnie.

Zdroje:  Allianz





ODPORÚČANÉ