NOVINKA

Najvýkonnejšie auto s manuálnou prevodovkou na svete je Hennessey Venom F5-M Roadster

Venom F5-M Roadster má výkon 1 817 koní, otvorený kokpit a cenu 2,4 milióna eur. Všetkých 12 kusov už je predaných.

Vydané  Text: 

Spoločnosť Hennessey Special Vehicles, výrobca hyperautomobilov so sídlom v Texase, práve odhalila svoje plány na výrobu najvýkonnejšieho sériového vozidla na svete s manuálnou prevodovkou – Hennessey Venom F5-M Roadster. Tento model, postavený na základoch existujúceho Venom F5, je priamo zameraný na maximálny zážitok z jazdy vďaka šesťstupňovej manuálnej prevodovke a otvorenému kokpitu.

Hennessey-Venom-F5-M-Roadster-04-min

Venom F5-M je vybavený výkonným motorom V8 Fury s ohromujúcim výkonom 1 817 koní, ktorý umožňuje vozidlu dosahovať devastujúce zrýchlenie a nekompromisný výkon. Sústredenosť na manuálnu prevodovku odráža zámer spoločnosti umocniť interakciu vodiča so strojom. Hlavným cieľom inžinierskeho tímu bolo spojiť silný fyzický kontakt s vozidlom prostredníctvom tradičného manuálneho radenia, čo umožňuje vodičovi plnú kontrolu nad týmto zvieraťom na štyroch kolesách. Ako povedal John Hennessey, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti: „Vždy sme chceli vytvoriť manuálnu verziu Venom F5. Naši zákazníci túto možnosť požadovali, preto sme sa rozhodli postaviť niečo zo starej školy, čo poskytuje maximálne zapojenie vodiča.“

Hennessey sa pri vývoji nového hyperauta zameral nielen na výkon, ale aj na dizajn a estetiku. Venom F5-M Roadster má unikátnu chrbtovú plutvu s dĺžkou 1 400 mm, ktorá sa tiahne od vzduchového prívodu na streche až po zadnú hranu paluby. Táto výrazná konštrukcia nielenže zvyšuje stabilitu vozidla, ale zároveň prispieva k jeho charakteristickému a agresívnemu vzhľadu.

Hennessey Venom F5-M Roadster

Interiér bol prepracovaný tak, aby odrážal čistotu a funkčnosť. Kľúčovým prvkom je radiaca páka, vyrobená z hliníka a uhlíkových vlákien, umiestnená blízko vodiča, čo uľahčuje presné a hladké radenie. Táto pozornosť venovaná detailom a dizajnu nie je náhodná – v súlade s filozofiou spoločnosti Hennessey sa všetky dotykové body vodiča precízne nastavujú, aby poskytovali maximálnu spätnú väzbu a zážitok z jazdy.

Nový Venom F5-M Roadster je tiež technickým majstrovským dielom. Tím pod vedením inžinierskeho odborníka Briana Jonesa prekalibroval motor a prevodovku tak, aby poskytovali optimálny výkon a kontrolu. Cieľom bolo zachovať absolútne nadšenie z jazdy, pričom sa zabezpečí stabilita a ovládateľnosť aj pri vysokých rýchlostiach. Venom F5-M je tak pripravený na to, aby pokračoval v tradícii značky, ktorú pred rokmi stanovil model Venom GT Spyder, držiteľ svetového rekordu za najvyššiu rýchlosť kabrioletu na svete (426,1 km/h).

Hennessey Venom F5-M Roadster

Výroba tohto modelu je striktne obmedzená – vyrobí sa iba 12 kusov Venom F5-M Roadster, pričom každý z nich už bol predaný za cenu 2,65 milióna dolárov (2,4 milióna eur). Každé vozidlo bude mať vlastné jedinečné farebné prevedenie, čím sa zaručí exkluzivita pre majiteľa. Okrem toho bude vozidlo ponúkať aj špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá kombinuje odhalené uhlíkové vlákna s farebnými pruhmi, ktoré vedú cez strechu a zadnú časť vozidla.

Dizajn F5-M odráža kombináciu extrémnosti, autenticity a americkej dravosti. Ako uviedol Nathan Malinick, riaditeľ dizajnu: „Venom F5-M je pre nadšencov, ktorí túžia po drsnom, intenzívnom zážitku z jazdy. Je to auto, ktoré nielen že vyzerá impozantne, ale poskytuje aj nezabudnuteľný pocit za volantom.“ Každý Venom F5-M je ručne vyrábaný v ústredí Hennessey v Sealy.

Hennessey Venom F5-M Roadster





ODPORÚČANÉ