Chybu v diaľničnej známke je možné opraviť. Pripravte si však značnú dávku trpezlivosti…

Po novom viete chybu pri kúpe diaľničnej známky opraviť aj počas jej platnosti. Pripravte sa ale na administratívu.

Od augusta sú na Slovensku k dispozícii štyri druhy diaľničných známok.
Niektorí majú dokonca nárok na bezplatné využívanie spoplatnených úsekov.
Vydané  Text: 

Možno to poznáte. Kupujete si diaľničnú známku prostredníctvom portálu, ktorý je na to určený, vyplníte všetky údaje, zaplatíte a v tom si všimnete chybu v evidenčnom čísle. Nepríjemná záležitosť sa doteraz dala vyriešiť len do 15 minút od zakúpenia známky pri kúpe na predajných miestach alebo do polnoci, prípadne začiatku platnosti diaľničnej známky. To už však neplatí. Po novom môžete chybu pri kúpe diaľničnej známky odstrániť aj neskôr. Stojí za tým však dávka administratívy…

Štyri druhy diaľničných známok

Začiatkom augusta 2024 sa na Slovensko vôbec prvýkrát dostala jednodňová diaľničná známka. S týmto dátumom však taktiež zanikla klasická ročná známka, ktorá platila vždy do posledného januárového dňa. V ponuke tak zostali štyri druhy známok s platnosťou na deň, 10 dní, 30 dní a 365 dní. Ihneď po spustení predaja diaľničnej známky s najkratšou platnosťou sa z nej stala zároveň aj tá najvyhľadávanejšia. Ako uvádza pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) riaditeľ úseku spoplatnenia a IT, Peter Baška, od začiatku predaja bolo zakúpených už viac než 200 tisíc kusov tohto druhu známky.

Prepočítala sa Európska komisia? Clá uvalené na čínske autá ohrozujú európske automobilky…

Zmeny v diaľničnej známke až do konca platnosti

Ak si v zakúpenej diaľničnej známke všimnete chybu v zle zadanom evidenčnom čísle, k dispozícii sú nové možnosti, ako ju odstrániť. Po novom je totiž možné požiadať o opravu evidenčného čísla až do konca platnosti diaľničnej známky. To je zásadný rozdiel, nakoľko v minulosti ste to museli stihnúť do začiatku jej platnosti. Vyžiada si to však určitú dávku administratívy. V prvom rade musíte požiadať o potvrdenie o neexistencii evidenčného čísla vozidla. Tento dokument vydáva napríklad Dopravný inšpektorát. Ďalej musíte predložiť potvrdenie o úhrade diaľničnej známky s osvedčením o evidencii vozidla, na ktoré bola diaľničná známka zakúpená.

Následne žiadosť prejde procesom posudzovania a pokiaľ je jej vyhovené, môžete požiadať o opravu, prípadne refundáciu, ak ste si medzitým zakúpili diaľničnú známku so správnymi údajmi. Samotnú žiadosť môžete podať prostredníctvom portálu www.eznamka.sk, na predajných miestach alebo poštou. O opravu jednodňovej známky môžete požiadať len vtedy, ak ešte nenadobudla platnosť, alebo do 15 minút od zakúpenia na predajnom mieste, kde ste známku uhradili.

Prešvihli ste platnosť TK a EK? Poradíme vám, ako si nastaviť hlásenia, aby sa vám to už nestalo!

Kto má nárok na bezplatnú diaľničnú známku?

Dobrou správou je, že známku si nemusíte kupovať, ak ste sa rozhodli kúpiť nové vozidlo. Diaľničná známka sa totiž vzťahuje na evidenčné číslo, ktoré môžete preniesť na nové vozidlo. To samozrejme neplatí, ak ste si s kúpou nového auta požiadali aj o nové TEČ.

V neposlednom rade nesmieme zabudnúť ani na kompletné oslobodenie od platenia diaľničných poplatkov. Takúto možnosť majú fyzické osoby disponujúce parkovacím preukazom ŤZP slovenského pôvodu. K jednému preukazu môžete registrovať len jedno evidenčné číslo. Následne si prostredníctvom zmieneného portálu, predajného miesta alebo na pošte zakúpite bezplatnú diaľničnú známku. Tlačivo o oslobodení od poplatkov nemusíte voziť so sebou v aute, pretože databáza už obsahuje vaše evidenčné číslo.

Na Slovensko prichádza nová diaľničná známka! Čo s platnosťou tej, ktorá od 1. augusta končí?





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ