NOVINKA

Nismo oslavuje 40 rokov. Európski zákazníci dostanú od športovej divízie Nissanu darček

Športová dívízia japonskej automobilky Nissan oslavuje 40 rokov od svojho vzniku.

Vydané  Text: 

Po niekoľkoročnej prestávke sa Nismo vracia na európske trhy. Prvým modelom bude Nissan Ariya. Nejde však o prvý plne elektrický model s označením Nismo, tým bol Leaf. Nový športový model bude vychádzať z modelu Ariya e-4ORCE, ktorý má batériu s kapacitou 87 kWh a dojazd podľa WLTP 500 km.

Široká, nízka predná časť a nízke ťažisko spolu so zadným difúzorom usmerňujú prúdenie vzduchu tak, aby sa zvýšil prítlak. Okrem toho spojlery a vzduchové clony znižujú aerodynamický odpor vďaka novej konštrukcii niektorých plôch a komponentov. Tým vytvárajú plynulé prúdenie pozdĺž karosérie vozidla a zároveň narovnávajú prúdenie vzduchu pred zadnými kolesami.

Ariya Nismo má v porovnaní so štandardným modelom širšie lišty dverí. Model bude obutý do pneumatík Michelin Pilot Sport EV. Pre zákazníkov bude Ariya Nismo dostupná v štyroch farbách. Jednou z nich je sivý odtieň Stealth s čiernou strechou.

Ako býva zvykom u športových divízii automobiliek, farba karosérie a interiéru bude v kontraste s doplnkovými akcentmi. V prípade Nisma budú tradične ostro červené. Tieto sa nachádzajú v nárazníkoch, prahových nástavcoch a samozrejme v interiéri. Konkrétne na lakťovej opierke a palubnej doske. Sedadlá budú čalúnené materiálom pripomínajúci semiš.

Nismo je späť

Pre bežných motoristov je značka Nismo relatívne neznáma. Tak by sme si mohli pripomenúť, že samotná spoločnosť vznikla v roku 1964, pričom jej meno je skratkou vytvorenou z Nissan Motorsports. Sériovým automobilom sa začala venovať až po roku 1984. Medzi najviac upravované vozidlá patrili modely Skyline, Silvia, 240 SX, Sentra či 350Z, 370Z. Okrem Nissanu sa Nismo zameralo aj na úpravy áut značiek Infiniti alebo Datsun. Spomínané modely s určitosťou stretnete na cestách Spojeného kráľovstva, Japonska či Spojených štátov. Na slovenských cestách sú to rarity.

Nismo zároveň navrhuje a vyrába celý rad náhradných dielcov, vrátane aerodynamických komponentov, ako sú spojlery, difúzory, športové odpruženie, disky kolies a súčiastky motorov.„Nismo je späť v Európe! Prinášame túto vzrušujúcu značku späť s novým osviežujúcim modelom,“ komentovala chystanú Ariyu Nismo Mayra González, viceprezidentka pre marketing a predaj Nissan Europe. Opísala ju ako automobil, ktorý „dosahuje dokonalú rovnováhu medzi okamžitou odozvou a zrýchlením elektrického auta s jemným mechanickým doladením športového modelu. Výsledkom je vynikajúce auto na každodenné jazdenie.“  Ariya Nismo má modifikované pružiny, stabilizátory, aj tlmiče. A poskytuje výkon 435 koní s krútiacim momentom 600 Nm. Nissan Ariya Nismo šprintuje z 0 na 100 km/h za 5 sekúnd.

A to najdôležitejšie na záver. Predaj štartuje v januári 2025. Britský Autocar odhaduje cenu na hranici 59 000 libier, v prepočte necelých 70 tisíc eur.





ODPORÚČANÉ