AKTUALITA

Tešia sa aj milovníci spaľovákov. Elektromobil triedy S od Mercedesu prejde výraznou zmenou

Trieda EQS čoskoro zanikne, no príde nový elektrický Mercedes-Benz triedy S, ktorý bude vyzerať identicky, ako verzia so spaľovacím motorom. 

Zmena poteší viacerých fanúšikov značky.
Vydané  Text: 

Nemecká spoločnosť Mercedes-Benz pripravuje veľké zmeny. Jej elektromobily sa nepredávajú podľa predstáv, čo znamená, že automobilka potrebuje zmenu stratégie. Do roku 2025 chceli, aby až 20 % ich tržieb tvorili elektromobily, no toto číslo sa zastavilo na hranici 11 %, čo je takmer o polovicu menej. Aj preto si zástupcovia spoločnosti spolu sadli a pripravili nové plány.

Správa určite poteší nejedného fanúšika elektromobility, pretože jednou z najväčších zmien bude nový dizajn. Ako prvý sa ho dočká model EQS, ktorý bol širokou verejnosťou kritizovaný za to, že vyzerá až príliš futuristicky a chýbajú mu ladné krivky. Navyše sa až priveľmi podobá na model EQE a je veľmi ťažké ich navonok rozoznať.

Súčasné EQS preto zanikne, no príde nový elektrický Mercedes triedy S, ktorý bude vyzerať podobne ako model so spaľovacími motormi. Ten sa teší väčšej obľube, aj keď v posledných mesiacoch jeho predaj tiež zaostáva za očakávaniami. Na trhu ho zatiaľ zastúpila trieda GLS, najväčšie a najdrahšie SUV spoločnosti zaznamenalo nárast záujmu o 22 %.

Tak skoro nepríde

Nová elektrická vlajková loď príde až niekedy ku koncu dekády a zrejme vymení platformu EVA za MB.EA, ktorá prinesie viacero väčších aj menších zmien. Za zmienku stojí určite prechod od 400-voltovej na 800-voltovú architektúru, čo by znamenalo napríklad aj významnú úsporu času stráveného nabíjaním. Z 10 na 80 % by nové limuzíny mohli byť nabité už za 10 minút. Vylepšiť by sa mal aj dojazd, až na približne 860 kilometrov podľa WLTP, a to aj vďaka zástavbe dvojrýchlostnej redukčnej prevodovky, ktorá zníži spotrebu najmä pri vyšších rýchlostiach.

trieda S

Batéria elektrickej triedy S by mala mať už v základnej verzii kapacitu viac ako 100 kWh. Čo sa týka výkonu, očakávame príchod verzií s jedným aj dvoma motormi. A výkon by sa mal pohybovať od 360 do minimálne 500 koní.

Kedy nový model dorazí? Predpokladáme, že až niekedy okolo roku 2029, keďže súčasná trieda S je zhruba v polovici životného cyklu. Mercedes plánuje na budúci rok významnú aktualizáciu triedy S, ktorá bude zahŕňať prepracovaný exteriér, zlepšenie plug-in hybridnej sústavy a predstavenie 56-palcového vnútorného displeja Hyperscreen.

zdroj: Motor1





ODPORÚČANÉ