AKTUALITA

Za padajúce predaje elektromobilov môžu najmä dezinformácie, potvrdzuje prieskum

Výskumníci sa rozhodli, že zoberú kontrolnú skupinu 1 000 občanov Spojeného kráľovstva a opýtajú sa ich pár otázok, pričom potom tieto odpovede porovnajú.

Ropná lobby v tom rovnako zohráva svoju úlohu.
Vydané  Text: 

Aj vďaka tomu, že sa spolu s rastom elektromobility roztrhlo vrece s polopravdami či dokonca dezinformáciami, sa tieto autá v niektorých krajinách nepredávajú podľa predstáv. Mnohé krajiny robia všetko preto, aby sa adaptácia na tento typ pohonu stala prijateľnejšou, no niekedy ani to nestačí. K najväčším odporcom elektromobility patria najmä majitelia a fanúšikovia áut so spaľovacími motormi, no taktiež aj veľké ropné spoločnosti. Práve tie by mohli nástupom alternatívneho typu dopravy stratiť svoje tržby.

Aj preto je už dnes dobre známe, že veľa dezinformácií rozširujú do sveta práve oni. Čím menej elektromobilov sa predá, tým viac sa predá spaľovákov, a práve tie hrajú kľúčovú úlohu v dnešnom svete. Na to, akú veľkú zohrávajú dezinformácie a slabá informovanosť úlohu v adaptácii elektromobility, sa pozreli v neziskovej organizácii ECIU v UK.

Respondentom položili 10 kontrolných otázok

Výskumníci sa rozhodli, že si zoberú kontrolnú skupinu 1 000 občanov Spojeného kráľovstva a opýtajú sa ich pár otázok, kde potom tieto odpovede porovnajú a vytvoria rozsiahlu štatistiku. Ako už z nadpisu môžete usúdiť, slabá informovanosť je veľmi silným signálom toho, že človek odmieta elektrickú dopravu. Otázky boli rôzne a nepoznáme, ako zneli úplne všetky, no výsledky niektorých nám výskum prezradil, ako napríklad:

  • Približne dve tretiny (62 %) vodičov spaľovacích áut sa domnievajú, že je drahšie vlastniť a prevádzkovať elektromobil. Iba 14 % správne usúdilo, že prevádzka elektromobilu je vo všeobecnosti lacnejšia.
  • Až 41 % vodičov spaľovákov si nesprávne myslí, že elektrické vozidlá majú väčšiu pravdepodobnosť vzplanutia ako benzínové autá. Iba 24 % správne odpovedalo, že elektromobily horia menej. Štatistika hovorí až o 80-krát menšej šanci vzplanutia ako pri inom type pohonu.
  • Väčšia časť (59 %) respondentov si myslela, že britská elektrická sieť „nebude schopná zvládnuť“ nástup elektromobility. To sa ukázalo ako nepravdivý výrok, pretože viacero výskumov potvrdilo presný opak.
  • Až 80 % vodičov si myslí, že Spojené kráľovstvo nie je na správnej ceste k inštalácii nabíjacej infraštruktúry, ktorú potrebuje. Podľa správnosti krajina dokonca predbehla svoje ciele a je popredu na ceste dostať sa k 300 000 nabíjačkám v Británii do roku 2030.

Cupra Born

Výsledky sú jednoznačné. Informovanosť je slabá a je jednoduchšie veriť nepravdám, ktoré sa rozširujú na verejnosti, ako si zistiť pravdu. Keď si porovnali odpovede s tým, kto ich poskytol a jeho názormi, vyšli rovnako zaujímavé zistenia. Z vodičov, ktorí v teste dosiahli 8 a viac správnych odpovedí (z 10), až 64,6 % uviedlo, že by svoje ďalšie auto chceli mať elektromobil.

Na druhej strane tí, ktorí mali 2 a menej bodov, tak z nich by chcelo elektromobil len 6,1 %. Môžeme povedať že tí, ktorí majú lepšie informácie, majú až 11-krát vyššiu pravdepodobnosť kúpy EV ako tí, ktorí sa potápajú v hladinách dezinformácií.

zdroj: Electrek





ODPORÚČANÉ