AKTUALITA

Predaj elektromobilov v Nemecku doslova kolabuje, čísla sú katastrofálne

Od začiatku roka nie sú v Nemecku v podstate žiadne dotácie na nákup elektromobilov a toto sú výsledky…

Vydané  Text: 

V auguste 2024 bolo v Nemecku zaregistrovaných len 27 024 nových osobných automobilov s batériovým elektrickým pohonom (BEV), čo predstavuje výrazný pokles. Podľa údajov, ktoré poskytol Federálny úrad pre motorovú dopravu (KBA), je to o dramatických 68,8 percenta menej v porovnaní s rovnakým mesiacom v roku 2023.

Tento prudký pokles naznačuje, že nemecký trh s elektromobilmi sa momentálne stretáva s vážnymi výzvami. Znepokojujúce je aj to, že v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, teda júlom 2024, došlo k ďalšiemu poklesu počtu novoregistrovaných elektromobilov o približne 12 percent. Záujem o batériové elektrické vozidlá naďalej klesá.

Predaj elektromobilov v Nemecku doslova kolabuje, tie čísla sú katastrofa

Podiel elektromobilov na celkových registráciách nových osobných automobilov bol v auguste 2024 len 13,7 percenta. To je výrazný prepad oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka, kedy elektromobily tvorili až 31 percent všetkých nových registrácií. Tento pokles je dvojnásobne zarážajúci, keďže tohtoročné čísla naznačujú, že elektromobily strácajú svoj podiel na trhu v prospech iných druhov pohonu.

V Nemecku dominuje benzín

V auguste 2024 dominovali registráciám nových osobných áut benzínové motory, ktoré dosiahli podiel 35,5 percenta. Hybridné vozidlá (vrátane plug-in hybridov) boli len o niečo pozadu, s podielom 35,1 percenta. Tento výsledok odráža stále rastúcu popularitu hybridov, keďže v auguste 2023 mali tieto vozidlá podiel len 25,7 percenta. Hybridné pohony si zjavne nachádzajú čoraz väčší okruh zákazníkov, keďže ponúkajú kombináciu nižších emisií a väčšej flexibility v porovnaní s čistými elektromobilmi.

Predaj elektromobilov v Nemecku doslova kolabuje, čísla sú katastrofálne

Naftové motory, ktoré boli v posledných rokoch na ústupe kvôli prísnejším emisným normám a škandálom okolo dieselových motorov, zaznamenali v auguste 2024 podiel 18,1 percenta na trhu nových registrácií, čím dokonca predbehli elektromobily. Tento fakt podčiarkuje, že klasické spaľovacie motory si stále držia pevné miesto na trhu, zatiaľ čo elektromobily, napriek veľkej mediálnej pozornosti, momentálne zaostávajú.

Jedným z hlavných dôvodov tohto poklesu môže byť fakt, že od začiatku roku 2024 v Nemecku už neexistujú dotácie na nákup elektromobilov. Nemecká vláda sa rozhodla tieto štátne príspevky ukončiť, čo malo zjavný vplyv na dopyt. Ukazuje sa, že dotácie zohrávali dôležitú úlohu pri stimulovaní trhu, a bez nich majú spotrebitelia menšiu motiváciu investovať do elektromobilov, ktoré sú stále cenovo náročnejšie v porovnaní s tradičnými vozidlami. Tieto zistenia jasne ukazujú, že hoci elektromobily predstavujú budúcnosť automobilového priemyslu, súčasné trhové podmienky a politika majú na tento prechod zásadný vplyv.





ODPORÚČANÉ