NOVINKA

Spaľovací motor v autách švédskej značky žije. Toto je nové Volvo XC90

Svetu sa predstavuje modernizovaná verzia SUV Volvo XC90. Švédi zároveň potvrdzujú, že budú predávať spaľovacie motory aj po roku 2030.

Vydané  Text: 

Švédska automobilka včera predstavila modernizovanú vlajkovú loď, plug-in a mild-hybridné SUV Volvo XC90. Dizajnéri prepracovali exteriér, ale predovšetkým interiér a spolu s konštruktérmi i podvodzok. Modernizovaný model dostal komfortnejšie naladené zavesenie. Zástupcovia značky pri premiére poukázali na skutočnosť , že „z nového modelu XC90 vyžaruje sebavedomie.“

Generálny riaditeľ spoločnosti, Jim Rowan, popisuje Volvo XC90 ako „vlajkovú loď, ktorá je už roky jedným z najpredávanejších modelov a u mnohých zákazníkov je dodnes obľúbená Rowan nezabudol spomenúť aj elektrického súrodenca EX90, ktorý spolu s XC90 „ponúka zákazníkom možnosť vybrať si pohon, ktorý im najviac vyhovuje a obe vozidlá poskytujú vyvážené portfólio produktov v rámci pokračujúceho prechodu k úplnej elektrifikácii.“

Volvo XC90

Škadinávska praktickosť

Najväčšie zmeny prebehli v kabíne. Vynovený interiér sa vyznačuje prepracovanou palubnou doskou, ako aj vyššou mierou praktického využitia. Automobilka k tomu dodáva, že návrhári použili väčší podiel recyklovaných materiálov. Uprostred palubnej dosky tróni 11,2″ dotyková obrazovka s vyšším rozlíšením, ktorá zároveň otvára dvere do sveta nových funkcií, aplikácií, pravidelných aktualizácií softvéru prostredníctvom bezdrôtového prenosu. Pre priaznivcov kvalitného zvuku je v ponuke audiosystém Bowers & Wilkins High Fidelity. V interiéri nebude chýbať indukčná nabíjačka pre mobily či ambientné osvetlenie. Jednoducho to najlepšie zo súčasného škandinávskeho dizajnu.

Volvo XC90

Samotný interiér bude pre zákaznikov dostupný v troch verziách. Klasický 5-miestny, viac na luxus orientovaný 6-miestny a rodinný 7-miestny. Za druhým radom sedaiel bude k dispozícii 640 až 680 litrov batožinového priestoru. Pri konfigurácii s tretím radom ostane voľných 262 až 302 litrov. Pri všetkých sklopených sedadlách objem batožinového pristoru činí 1 874 litrov.

Bezpečnosť na prvom mieste

Je všeobence známe, že modely Volvo patria k najbezpečnejšim vozidlám na svete. Ani v prípade modelu XC90 to nie je inak. O bezpečnosť posádky sa okrem karosérie z vysokopevnostných ocelí starajú v rámci aktívnej ochrany radary či predné kamery.

K dôležitým novinkám patrí určite vylepšený príplatkový vzduchový podvozok. Ten „skenuje“ vozovku aj samotný automobil 500-krát za sekundu. K následným zmenám prispôsobuje charakteristiku tak, aby mala posádka vozidla vždy k dispozícii čo najvyšší komfort. Toto odpruženie umožnuje znížiť svetlú výšku o 20 mm, alebo naopak zvýšiť zo štandardnej polohy o 40 mm. 

Maximum 455 koní

Základná pohonná jednotka (označovaná ako B5) bude mať 250 koní a 8-stupňovú automatickú prevodovku. Šprint z 0 na 100 km zvládne za 7,7 s. Maximálna rýchlosť sa zastaví na 180 km/h. Verzia B6 ponúkne 300 koní. Vrcholom bude 2,0 l plug-in hybrid (T8) s výkonom 310 koní, pričom elektromotor bude mať 145 koní. Automobilka Volvo uvádza systémových 455 koní a priemernú spotrebu 1,6 l/100 km a k tomu 21,4 kWh/100 km. Pokiaľ ide o dojazd v čisto elektrickom režime, XC90 by mala zvládnuť 73 km, v meste potom vďaka intenzívnejšej rekuperácii 89 km podľa WLTP.

Volvo XC90

Na záver informácia o cene. Na americkom trhu štartuje na sume 58 695 dolárov (v prepočte 53 120 eur). Najdrahší model bude stáť 81 000 dolárov (73 303 eur). Slovenské ceny nie sú zatiaľ známe. V Spojených štátoch amerických sú objednávky na nový model XC90 spustené, to isté platí už aj pre nemecký trh, kde auto začína na hranici 87 490 eur.

Zdroje:  Volvo Cars





ODPORÚČANÉ