AKTUALITA

Prieskum odhalil, ktoré tech vychytávky vodiči ignorujú. Najhoršie je vraj ovládanie gestami

Automobilky sa snažia prísť na to, čo vodiči skutočne chcú. Prieskum JD Power prezrádza, ktoré technológie sú prepadáky a čo si zákazníci obľúbili.

Vydané  Text: 

Spoločnosť JD Power vykonala rozsiahly prieskum medzi viac ako 80 000 majiteľmi nových áut, aby zistila, ktoré technické funkcie v ich vozidlách sa im páčia a ktoré naopak považujú za zbytočné či otravné. Tento prieskum odhaľuje, že automobilky stále hľadajú správnu rovnováhu medzi inováciami a praktickosťou, pričom nie všetky pokročilé technológie sa stretávajú s pozitívnym ohlasom u spotrebiteľov. Prieskum poukazuje na to, že zatiaľ čo niektoré technológie ako sledovanie mŕtveho uhla a inteligentná klimatizácia si získavajú priazeň zákazníkov, iné, ako napríklad projekčné displeje či čítačky odtlačkov prstov, sú často vnímané ako nadbytočné a menej hodnotné.

Audi shows off the Q4 E-Tron's new augmented reality display - The Verge

Konkrétne, head-up displeje, ktoré zobrazujú informácie priamo na čelné sklo, aby ich mal vodič stále pred očami, neoslovujú veľkú časť vodičov. JD Power v tejto súvislosti poznamenáva, že iba 10 % áut má denne na palube spolujazdca na prednom sedadle. To znamená, že veľká časť týchto displejov, ktoré sú často umiestnené tak, aby boli viditeľné aj pre spolujazdca, jednoducho nemá zmysel. Pre väčšinu vodičov sú informácie zobrazované na tomto displeji redundantné, čo znižuje ich vnímanú hodnotu. Tento poznatok naznačuje, že automobilky by mohli prehodnotiť, ako a kde tieto displeje inštalujú, aby lepšie zodpovedali potrebám a preferenciám svojich zákazníkov.

Ďalšou technológiou, ktorá si nezískala priazeň spotrebiteľov, je ovládanie gestami. Táto technológia, ktorá vodičovi umožňuje upravovať rôzne nastavenia jednoduchým pohybom rúk vo vzduchu, sa často stretáva s kritikou pre svoju nepresnosť a zložitosť. Používatelia uvádzajú, že ovládanie gestami je neohrabané a často nefunguje tak, ako by očakávali. To vedie k frustrácii a nakoniec aj k tomu, že vodiči radšej siahnu po tradičných spôsoboch ovládania vozidla, ako sú tlačidlá a dotykové obrazovky. Spoločnosť JD Power to komentuje slovami, že takéto technológie, ako je ovládanie gest, čítačky odtlačkov prstov alebo systémy rozpoznávania tváre, sa snažia riešiť problémy, ktoré zákazníci v skutočnosti nevnímajú ako problémy. Tieto inovácie sa môžu zdať atraktívne na papieri, ale v reálnom svete často nenapĺňajú očakávania používateľov.

What Makes GV70's Fingerprint Recognition Technology Special

Tento prieskum naznačuje, že hoci sú automobilky nadšené z implementácie nových technológií, je potrebné lepšie porozumieť tomu, čo spotrebitelia skutočne potrebujú a oceňujú. Inak sa môže stať, že investície do vývoja a výroby týchto funkcií sa nemusia vyplatiť. Výrobcovia automobilov by sa mali sústrediť na technológie, ktoré vodičom skutočne zlepšujú jazdné zážitky, a nie na tie, ktoré sú síce inovatívne, ale prakticky nevyužiteľné alebo zbytočné. Tento výskum slúži ako cenná lekcia pre celý automobilový priemysel, ktorý sa stále učí, ktoré technológie sú pre zákazníkov neodmysliteľné a ktoré môžu spôsobiť viac škody než úžitku.





ODPORÚČANÉ