AKTUALITA

Kto by povedal, že Smart narastie až na veľkosť takéhoto SUV? Model #5 to dokázal

Nové Smart SUV #5 prichádza s väčšími rozmermi, pokročilou 800-voltovou platformou a vysokým nabíjacím výkonom.

Vydané  Text: 

Smart bola v minulosti automobilovou značkou Mercedes-Benz pre malé vozidlá v mestskom prostredí. ak si už nespomínate, išlo o modely Fortwo a Forfour, z ktorých posledný sa vyrábal v Revoze. Dnes je Smart spoločným podnikom Mercedes-Benz a Geely a autá sa momentálne vyrábajú iba v Číne.

Smart model #5

Sľubuje veľa

Po menšom SUV s názvom #3 teraz odhalili ešte väčšie SUV #5. Je dlhé 4,7 metra a má rázvor 2,9 metra. Technické údaje sľubujú veľmi vyspelé auto. Platforma je 800-voltová a kapacita batérie je 100 kilowatthodín. Nabíjací výkon je až 400 kilowattov a auto má štandardnú 22-kilowattovú AC nabíjačku.

K dispozícii budú verzie s pohonom zadných kolies (250 kW alebo 267 kW) aj s pohonom všetkých štyroch kolies (432 kW alebo 475 kW). Predný motor má vždy výkon 165 kilowattov, zatiaľ čo kapacita zadného motora sa mení. Kufor má objem až 1 530 litrov, k dispozícii bude aj 72-litrový predný kufor (frunk).

smart_hashtag5_Premium_Edition_01

Príde aj lacnejšia verzia?

Pri svetovej premiére auta zatiaľ neprezradili žiadne informácie o možnej lacnejšej verzii auta, no zdá sa to pravdepodobné. V tomto prípade by dostal klasickú 400-voltovú platformu a batérie typu LFP, ktoré sú lacnejšie a nenabíjajú sa tak rýchlo. Smart prinesie auto do Európy začiatkom roka 2025.

Smart model #5

Najúspešnejším rokom pre Smart bol rok 2008, kedy sa predalo 134-tisíc áut. V tomto roku predali za prvých sedem mesiacov 8 485 vozidiel #1 a 2 984 vozidiel #3. Zároveň sa na cesty dostalo takmer šesťtisíc malých Fortwo, ktoré sa však už nevyrábajú. Medzi budúce potenciálne modely patrí nástupca tohto mestského auta.





ODPORÚČANÉ