Slovenské EČV si znova prejdú zmenou. Čo bude inak?

Motoristi, opäť nás čakajú zmeny v našich EČV. Tentokrát sa to bude týkať hlavne majiteľov áut s alternatívnym pohonom. Ministerstvo dopravy pripravuje novelu zákona, ktorá zamieša karty v prideľovaní takzvaných „zelených“ čísel. Poďme sa teda pozrieť, čo nás čaká a neminie.

Vydané  Text: 

Zelená už len pre skutočne zelených

Ak ste hrdým majiteľom elektromobilu alebo vodíkového auta, nemusíte nič riešiť. Zelené EČV totiž ostanú vyhradené práve pre vás. Rozlúčiť sa s nimi musia majitelia plug-in hybridov. 

Ministerstvo chce týmto krokom podporiť vozidlá s nulovými emisiami a prispieť tak k čistejšiemu ovzdušiu a zelenšej budúcnosti. A vraj prax ukazuje, že ľudia s plug-in hybridmi aj tak väčšinu času jazdia na benzín či naftu.

Podľa plánov ministerstva by novela zákona mala platiť od 1. júla 2025. Znamená to, že dovtedy majú majitelia plug-in hybridov čas porozmýšľať, čo so svojimi terajšími EČV. Keďže ich autá už nebudú spĺňať podmienky pre zelené číslo, budú si musieť zažiadať o nové, obyčajné biele. 

Zmena EČV nastala už minulý rok

Od minulého roka nové EČV musia obsahovať dve písmená na začiatku a dve na konci. Medzi nimi sú tri číslice. Oproti starším ŠPZ v nich teda už nenájdete skratku okresu. Nenápadnou zmenou je upravený font písma a zjednotenie farebnosti na čierno-biele prevedenie. 

Výnimkou sú len tabuľky pre elektromobily, ktoré majú zelené písmo na bielom podklade. Od minulého roka musia nové EČV dostať iba novo registrované vozidlá. Majitelia áut so starými značkami ich nemusia povinne meniť. Postupne síce skratky okresov z našich ciest vymiznú, no potrvá to istý čas.

Ako sa ŠPZ zmenilo na EČV?

Mnohí to ešte stále nazývajú „ešpézetka”. Tento starší názov znamená štátna poznávacia značka. Od začiatku tohto roka sa v systéme prideľovania udialo viacero zmien. Vďaka novele zákona už číslo nie je navždy pridelené jednému autu. Keď si kúpite nové, alebo sa presťahujete do iného kúta Slovenska, môžete si ho nechať. 

Vedeli ste, že pri uzatváraní povinného zmluvného poistenia (PZP) musíte nahlásiť aj evidenčné číslo vozidla? Podľa neho vám poisťovňa overí všetky potrebné údaje v evidencii vozidiel. Práve preto je dôležité mať na aute vždy platné EČV a včas nahlásiť jeho zmenu. Inak riskujete nepríjemnosti pri riešení prípadnej poistnej udalosti.

Túžite po vlastnom jedinečnom EČV?

Nie je to však také jednoduché, ako sa zdá. Platia totiž prísne pravidlá. Zakázané sú neslušné slovíčka, názvy úradov či politických strán alebo hnutí šíriacich neznášanlivosť. Pokiaľ jazdíte na elektrine alebo hybride, musíte na začiatku použiť písmenká EL alebo EV. 

Od apríla 2024 navyše došlo k plošnému zvýšeniu správnych poplatkov v rámci konsolidačného balíka. To sa dotklo aj cien za vydanie tabuliek s vlastným evidenčným číslom.

Kým doteraz ste za štandardné EČV zaplatili 33 eur, po novom vás dve tabuľky vyjdú na 50 eur. A ak zatúžite po vlastnej kombinácii znakov, pripravte si poriadne hlbokú peňaženku. Cena vyskočila z pôvodných 331 eur na rovných 500 eur. 

Ak by ste náhodou jednu tabuľku s vlastným EČV stratili alebo vám ju ukradli, nové vás budú stáť 200 eur namiesto doterajších 132 eur. V tomto prípade je nutné vymeniť obe, aj keď ste prišli iba o jednu.

Zhrnutie staro-nových pravidiel pre každého motoristu  

  • zelené EČV sa budú týkať už len elektro a vodíkových áut
  • plug-in hybridy prídu o zelené čísla od 1. júla 2025
  • nové EČV je od roku 2023 voľne prenosné medzi autami
  • môžete si zvoliť originálne vlastné EČV

Nové trendy v automobilovom priemysle si vyžadujú adekvátnu reakciu zo strany zákonodarcov. Zmeny v prideľovaní EČV síce môžu na prvý pohľad pôsobiť komplikovane, no ich cieľom je spravodlivejšie rozdelenie výhod a podpora ekologickejšej dopravy.





ODPORÚČANÉ