AKTUALITA

Rakúšania sa s tým nebabrú, vaše auto pošlú bez problémov do aukcie

Rakúsko tento rok zaviedlo nový zákon, ktorý umožňuje úradom zabaviť autá a následne ich poslať do aukcie.

Vydané  Text: 

Mladý Rakúšan išiel nedávno po diaľnici pri Viedni rýchlosťou 198 kilometrov za hodinu. Limit na tomto úseku bol sto kilometrov za hodinu. Policajti ho prichytili pri prekročení rýchlosti, na mieste mu odobrali vodičský preukaz a zhabali aj vozidlo – Volkswagen Passat (B5). Auto bolo poslané do aukcie a bude čoskoro predané.

Za prekročenie rýchlosti bude auto poslané do aukcie

Nový zákon o cestnej premávke umožňuje zabaviť a predať auto v rámci aukcie

Konfiškácia a predaj auta je výsledkom nového zákona, ktorý v Rakúsku platí od marca tohto roku. V určitých prípadoch môže polícia vozidlo nielen zabaviť, ale aj predať v dražbe. Kto v obci prekročí rýchlosť o 60 kilometrov za hodinu a mimo obce o 70 kilometrov za hodinu, môže prísť o vodičský preukaz a zároveň mu môže byť odobraté auto.

Každému, kto bude jazdiť ešte rýchlejšie a prekročí rýchlosť o 80 kilometrov za hodinu v obci alebo 90 kilometrov za hodinu mimo obce, hrozí predaj zabaveného auta v aukcii. To sa však môže stať len pri opakovanom porušení a nie pri prvom prekročení rýchlosti. Podmienkou je aj to, aby prekračujúci rýchlosť bol zároveň majiteľom auta. Vozidlá vo vlastníctve tretích osôb nie je možné dražiť.

Výťažok z dražby sa rozdeľuje podľa nasledujúceho systému: 30 percent zo sumy ide spolkovej krajine, v ktorej bol priestupok spáchaný, a zvyšných 70 percent do Rakúskeho fondu bezpečnosti na cestách. Od marca bolo v Rakúsku podľa nového zákona zabavených už 70 áut za prekročenie povolenej rýchlosti, v aukcii sa však zatiaľ predali len dve. Vyššie opísaný príklad je tretí.

Za prekročenie rýchlosti bude auto poslané do aukcie

Deväť dní po prijatí zákona prichytili 21-ročného muža, ako šoféroval BMW rýchlosťou 247 kilometrov za hodinu na diaľnici A12 v Dolnom Rakúsku. Rýchlosť teda prekročil o 117 kilometrov za hodinu. Zrejme to nebol jeho prvý prehrešok tohto druhu, keďže BMW bolo skonfiškované a predané v aukcii.

Vodičom, ktorí prekročili rýchlosť v Rakúsku, hrozí aj dočasné zadržanie vodičského oprávnenia. „Podmienkou“ pre takéto opatrenie je prekročenie limitu o 40 km/hod v obci a o 50 km/hod mimo obce. Doteraz bolo takéto opatrenie v kompetencii polície, teraz to upravuje zákon. Kto vie, koľko áut by bolo takto predaných v aukcii na Slovensku.





ODPORÚČANÉ