NOVINKA

Škoda predstavila na rozlúčku neskutočný Superb Sleeper Edition. Výkonmi zatieni aj Porsche 911!

Britské zastúpenie Škody predstavilo neuveriteľný unikát. Superb Sleeper Edition dostal motor vyladený až na 477 koní.

Vydané  Text: 

Mnohí neveria, že Superb Sleeper Edition je oficiálne auto od škodovky. Verte tomu, je. Ale za jeho vývojom a stavbou nestojí mladoboleslavská centrála. Postavilo ho britské zastúpenie značky pri príležitosti konca tretej generácie Škody Superb.

Už názov Sleeper (v anglicky hovoriacich krajinách výraz pre nenápadné výkonné auto) naznačuje, že nejde o obyčajný stroj. A Superb Sleeper Edition taký skutočne nie je.

Škoda Superb Sleeper Edition

Pod prednou kapotou má totiž vyladený dvojlitrový štvorvalec, ktorá v sériovom prevedení produkuje 280 koní a 400 newtonmetrov. V tomto prípade však automobilu nadelili – sedíte? – 477 koní a maximálny krútiaci moment 661 Nm!

Opäť REP

Ak sa pýtate, ako je to možné, odpoveď je relatívne jednoduchá. Britská Škoda si pri návrhu auta pozvala špecialistov z firmy RE Performance. Tá istá partia sa v roku 2011 postarala o výrobu motora pre rekordnú Octaviu Bonneville, ktorá na soľných pláňach dosiahla rýchlosť viac ako 365 kilometrov za hodinu.

Škoda Superb Sleeper Edition

Všetky úpravy na pohonnej jednotke nepoznáme, ale vieme o použití väčšieho turbodúchadla Garrett PowerMax, prepracovanom chladení s väčšími medzichladičmi, ale ku slovu sa dostal i nový palivový systém s výkonnejšími čerpadlami a vstrekovačmi alebo zapaľovacie sviečky NGK.

K tomu auto využíva pôvodnú sedemstupňovú dvojspojkovú automatickú prevodovku DSG a stály pohon 4×4. Aby mal výkonný motor adekvátnu protiváhu dostal Superb Sleeper Edition nové brzdy. Dodala ich firma AP Racing a súčasťou boli tiež drážkované kotúče s priemerom 390 mm vpredu a 330 mm vzadu alebo i pancierové hadice Goodridge Racing.

Samotný Superb Sleeper Edition je postavený na základoch vrcholnej verzie Superb Combi Laurin & Klement. A auto je nalakované odtieňom Royal Green, ktorú britské zastúpenie ponúklo zákazníkom v roku 2023, pri príležitosti korunovácie Kráľa Karla III.

Že pred vami nestojí obyčajný Superb, dokazujú na prvý pohľad len 19-palcové disky kolies zarazené do karosérie. České kombi totiž využíva výškovo nastaviteľný podvozok KW, ktorý dovolil znížiť karosériu až o 50 milimetrov.

Páči sa vám. Ladí vám tmavá zelená s hnedou kožou vo farbe Cognac? Nie ste sami. Dobré správy pre vás ale nemáme. Britský importér Škody postavil Superb Sleeper Edition v jedinom exemplári a predpokladáme preto, že ho tak ľahko nepredá. Sľúbil ale, že ho poskytne na text domácim médiám.






ODPORÚČANÉ