Škoda Kylaq: Nový model od českej značky má byť jej najmenším SUV!

Novým prírastkom do rodiny SUV českej šutomobilky Škoda Auto je model Škoda Kylaq. Je vyvinutý a určený špeciálne pre tento trh.

Novinka má mať dĺžku pod štyri metre, čím sa automaticky stáva najmenším SUV značky.
Jeho názov je odvodený z posvätného jazyka.
Vydané  Text: 

Väčšina fanúšikov českej automobilky Škoda Auto sa v posledných mesiacoch zameriava najmä na úplne nové generácie modelov SuperbKodiaq či na modernizovanú Octaviu. Škoda si síce pre európskych zákazníkov pripravila ďalší nový model, ktorý uzrie svetlo výstavných pódií už v najbližších mesiacoch, avšak z hľadiska automobilky nepôjde o globálne auto. Naopak, niektoré svetové trhy si vyžiadali vývoj vlastných modelov. Jedným z nich je India, kde sa pomaly odhaľuje nové SUV nazvané Škoda Kylaq.

Názov pochádza z posvätného jazyka

Novinka od českej automobilky vznikala v úzkej spolupráci medzi indickým tímom a českým zastúpením. Technici kládli pri vývoji nového modelu dôraz predovšetkým na jeho bezpečnosť, versatilitu a dynamiku. Hlavne prvé zmienené kritérium je v hustej indickej doprave kľúčové.

Samotný názov Škoda Kylaq nie je žiadnou skomoleninou pre marketingové účely. Pomenovanie bolo odvodené na základe ankety medzi ľuďmi v rámci kampane „Name Your Škoda“. V sanskrite – v najstaršom známom indo-árijskom jazyku a zároveň posvätnom jazyku hinduizmu – toto slovo znamená kryštál. Zároveň ním Škoda pokračuje v označovaní svojich SUV a crossoverov s písmenkom „K“ na začiatku a s „Q“ na konci.

Dĺžka pod 4 metre

Bližšie detaily o samotnom aute nateraz nie sú známe. Automobilka sa však na svojich webových stránkach vyjadrila, že dĺžka vozidla by mala byť pod 4 metre. Škoda Kylaq sa tak stane najmenším SUV značky a predbehne tak ďalší indický model Škoda Kushaq. Okrem nového názvu a titulu najmenšie SUV značky sa Kylaq môže pochváliť aj ďalším prvenstvom. Pôjde o prvý sériový model určený pre indický trh, ktorý je od základov navrhnutý v novom dizajnovom jazyku značky s názvom Modern Solid.


Z toho čo vieme. môžeme povedať, že novinka dostane úplne nový tvar denných svetlometov spoločne so zadnými skupinovými svetlami pripomínajúcimi bumerang. Auto má mať taktiež väčšiu svetlú výšku, aby zvládlo náročnejšie podmienky na indických cestách. O motorizáciách sa v súčasnosti toho veľa nevie. Avšak z logického hľadiska možno pod kapotou očakávať predovšetkým benzínové litrové trojvalce v rôznych výkonových stupňoch.

Prvá jazda Škoda Superb: Posúva hranice komfortu na novú úroveň





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ