Nová skupina vodičských preukazov je realitou! Dočkáme sa jej aj u nás?

V Južnej Austrálii už tento rok začne platiť aktualizovaná legislatíva. Tá definuje novú skupinu vodičských preukazov.

Novinky v zákone sa dotknú len pár stoviek vodičov.
Problémom môže byť ľahké obchádzanie zákona...
Vydané  Text: 

Pred istým časom sme vás informovali, že úrady v Austrálii plánujú zaviesť nové skupiny vodičských preukazov. Aktualizované predpisy, ktoré tamojší predstavitelia prijali len nedávno, pritom počítajú aj s ďalšími formami obmedzení. Vodiči, ktorí vlastnia super výkonné vozidlo, si tak už o pár mesiacov musia požiadať o vydanie nového vodičského preukazu. Samotné pravidlá sú pritom cielené pomerne dobre, avšak ich prevedenie je možné veľmi ľahko obísť.

Odpoveď na tragickú udalosť

Vláda v Južnej Austrálii nedávno schválila novelu zákona, ktorá predpisuje majiteľom vysokovýkonných vozidiel úplne novú skupinu vodičských preukazov. Prijatie novely je priamou odpoveďou na udalosť, ktorá sa stala pred istým časom. Vodič výkonného super športového vozidla jeho silu nezvládol a s autom usmrtil len 15-ročné dievča. Samotný incident sa síce odohral ešte v roku 2019, no prijatie podobnej legislatívy si vyžiadalo pomerne rozsiahlu diskusiu a rokovania.

Výsledkom je, že nová skupina vodičských preukazov s názvom U ako „Ultra“ začne platiť už od koncom tohto roka. Majitelia vozidiel, ktorých výkon je rovný alebo prevyšuje zákonom stanovanú hranicu 276 kW na tonu tak musia do 1. decembra 2024 požiadať o vydanie príslušného dokladu. Problémom však môže byť samotné vydávanie príslušnej skupiny. Uchádzač, ktorý chce dostať vodičské oprávnenie skupiny U totiž musí absolvovať len internetový kurz. Ten ho má upozorniť na možné riziká spojené s jazdou v podobne výkonných vozidlách a taktiež na riziká jazdy s vypnutými bezpečnostnými asistentami.

Inzercia

Mnoho vodičov ani len netuší, že aj technický preukaz má platnosť! Jeho výmena stojí len pár eur

„Internetová“ skupina vodičských preukazov

Samotná legislatíva je teda cielená správne, avšak jej spracovanie otvára veľký priestor pre rôzne formy obchádzania zákona. Novinkou v legislatíve taktiež je, že pokiaľ vodič o vydanie dokladu nepožiada, riskuje pokutu do výšky až 2 500 austrálskych dolárov. Za opätovné porušenie nového zákona môže vodič skončiť za mrežami.

Ďalšou legislatívnou novinkou z pohľadu majiteľa výkonného auta je nemožnosť deaktivovať viacero bezpečnostných prvkov vo vozidle. To znamená, že vodič si nemôže vypnúť bezpečnostnú elektroniku, pod ktorú patrí napríklad ABS, multikolízna brzda (AEB), stabilizačný systém (ESC) a iné. Zákon samozrejme počíta aj s výnimkami pri jazde v teréne alebo na ceste vymedzenej pre podobný štýl jazdy. V praxi to znamená, že pokiaľ motoristi v danej oblasti pôjdu s takto výkonným autom na pretekársky okruh, nič by im v tom nemalo brániť.

Zmeny pre pár stoviek vodičov

Nové zmeny v legislatíve sa podľa úradov dotknú približne 270 vodičov. V Európskej únii sa aktuálne o podobnom kroku neuvažuje. Európske inštitúcie v súčasnosti pracujú na zdigitalizovaní dokladov. Taktiež sa pred časom objavili informácie o častejších lekárskych prehliadkach či o online dotazníku, ktorý musí každý vodič povinne vyplniť.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pripravované novinky vo vodičských preukazoch: Ak nevyplníte dotazník, o vodičský preukaz prídete




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.




Inzercia