AKTUALITA

Zmena v nabíjaní: VW stanovuje maximálny limit pre americké elektromobily

VW zavádza nové pravidlá nabíjania v USA, obmedzuje nabíjanie na 85 % a zavádza poplatky za dlhé obsadenie staníc.

Vydané  Text: 

Sieť rýchlonabíjacích staníc Electrify America, vytvorená a kontrolovaná americkou divíziou koncernu VW, plánuje zaviesť obmedzenia pre používateľov na svojich termináloch. Informáciu uvádza Carscoops s odvolaním sa na vyhlásenie prezidenta spoločnosti Roberta Barrossu.

Majitelia elektromobilov budú môcť podľa všetkého nabíjať na maximálne 85 % kapacity batérie a pre tých, ktorí budú zaberať nabíjacie miesto dlhšie, ako sa očakávalo, sa zavedie dodatočný poplatok.

Nabíjacia stanica siete Electrify America, ktorú vlastní VW.

Iniciatíva je zameraná na boj proti vodičom, ktorí príliš dlho obsadzujú nabíjací terminál, aj keď to už nie je potrebné. Hlavným dôvodom je, že moderné jednosmerné stanice umožňujú relatívne rýchlo doplniť energetickú rezervu až na 80%, no v posledných 20% rýchlosť nabíjania výrazne klesá.

Robert Barossa vysvetlil, že elektromobily sú pre veľkú časť Američanov stále nové. Preto zrejme mnohí z nich nechápu, že vysokovýkonné terminály by sa nemali používať na plné nabitie. Electrify America teda automaticky obmedzí maximálny limit na 85 % na svojich desiatich najrušnejších staniciach v Kalifornii. Ak vodič neuvoľní svoje miesto do 10 minút, bude mu účtovaných 40 centov za každú nasledujúcu minútu.

Nabíjacia stanica siete Electrify America, ktorú vlastní VW.

Ako poznamenáva Carscoops, problémy s preťažením siete Electrify America môžu byť spôsobené aj skutočnosťou, že spoločnosť má dohody s mnohými výrobcami automobilov vrátane Hyundai a Mercedes-Benz. Američanom predávajú bezplatnú službu nabíjania spolu s elektromobilmi a kupujúci sú radi za takýto bonus.

Koncern Volkswagen založil Electrify America koncom roka 2016 na základe dohody s americkými úradmi. Tvrdí sa, že najmä kvôli kauze „Dieselgate“ a spočiatku do nej investoval 2 miliardy dolárov. Pred niekoľkými rokmi získal menšinový podiel Siemens. Dnes má viac ako 890 staníc s terminálmi s kapacitou až 350 kilowattov, ktoré sa nachádzajú v 47 štátoch.

Zdroje:  Electrify America





ODPORÚČANÉ