Máte auto staršie ako 10 rokov? Overte si v technickom preukaze tento údaj

Vedeli ste, že aj technický preukaz má tiež len určitú dobu platnosti. Týka sa to špeciálne toho malého plastového.

Spozornieť by mali najmä vodiči starších áut.
Za neplatný doklad môžete dostať pokutu až 100 eur.
Vydané  Text: 

Ak sa v posledných týždňoch prázdnin ešte chystáte na letnú dovolenku do zahraničia a cestujete autom, spozornite! Okrem platnosti vašich osobných, prípadne cestových dokladov, by ste si mali overiť aj doklady od vozidla. Váš malý technický preukaz, alebo tiež Osvedčenie o evidencii časť I, môže byť už neplatný. Mnoho vodičov o tomto fakte ani nevie a pritom sa zbytočne vystavuje riziku pokuty. Výmena starého „techničáku“ za nový pritom stojí len pár eur.

Týka sa to týchto dokladov

Osvedčenie o evidencii časť I, ktoré dopravné inšpektoráty vydávali v rokoch 2011 až 2021 mali obmedzenú platnosť. Môže sa teda stať, že ak ste si auto kupovali už dávnejšie, jeho malý technický preukaz už nie je platný. V tom čase určoval platnosť daného typu dokladu zákon č. 144/2010 Z. z., ktorý mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a niektoré ďalšie zákony. Ten konkrétne vo svojom paragrafe 23 s názvom Osvedčenie o evidencii časť I, osvedčenie o evidencii časť II a technické osvedčenie vozidla v odstavci 13 uvádza, že lehota platnosti Osvedčenia o evidencii časť I začína plynúť dňom podania žiadosti o jeho prepis alebo vydanie. Platnosť dokladu zákona stanovoval na 10 rokov.

Súčasné znenie vyhlášky č. 133/2018 Z. z. platné od 25. marca 2024 síce stále obsahuje na svojej zadnej strane kolónku H s platnosťou dokladu, avšak vo väčšine prípadov býva prázdna. To znamená, že doklad má neobmedzenú platnosť.

technický preukaz

Doba platnosti Osvedčenia o evidencii časť I je uvedená v kolónke H na zadnej strane.

Čo robiť ak mám neplatný technický preukaz?

V prípade, že patríte do skupiny motoristov, ktorí doteraz nevedeli o platnosti Osvedčenia o evidencii časť I z vyššie uvedených rokov, musíte si požiadať o jeho výmenu. A to hlavne vtedy, ak je doklad už neplatný, prípadne sa jeho platnosť skončí už čoskoro. Urobiť tak môžete jednoducho na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. K vyplnenej žiadosti o vydanie nového malého technického preukazu musíte priložiť aj tieto doklady:

  • platný doklad totožnosti,
  • splnomocnenie, ak je vlastník (držiteľ) vozidla zastupovaný, s úradne osvedčeným podpisom splnomocniteľa,
  • potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla,
  • osvedčenie o evidencii časť II, alebo pôvodne vydané osvedčenie o evidencii alebo technický preukaz vozidla a osvedčenie o evidencii vozidla,
  • čipovú kartu osvedčenie o evidencii časť I, ak bolo vydané,
  • v prípade, ak došlo k strate alebo krádeži pôvodných dokladov, je potrebné predložiť vyplnené čestné vyhlásenie o ich strate alebo krádeži alebo oznámenie vydané iným útvarom Policajného zboru,
  • ak sa jedná o právnickú osobu, ktorá sa nezapisuje alebo nie je zapísaná v registri právnických osôb, doklad o zriadení takejto osoby použiteľný na právne úkony.

Správny poplatok a pokuta až do 100 eur

Následne musíte zaplatiť správny poplatok za vydanie nového dokladu. Ten je v prípade malého technického preukazu vo výške 9 eur. Môžete si však vyzdvihnúť tento doklad po dvoch pracovných dňoch. Vtedy je správny poplatok vo výške 45 eur. Výška správneho poplatku sa zmenila 1. apríla 2024, kedy došlo k jeho navýšeniu o 3 eurá v klasickom termíne a o 15 eur v zrýchlenom termíne.

Ak máte malý technický preukaz neplatný, úrady vám môžu dokonca uložiť pokutu. V prípade štandardnej policajnej kontroly to môže byť až 30 eur. Pokiaľ však bude tento priestupok prešetrovaný v správnom konaní, výška pokuty môže byť až 100 eur. V zahraničí danú skutočnosť samozrejme prešetrujú individuálne, preto sa môže aj výška pokuty v závislosti od príslušnej krajiny líšiť.

Prideľovanie TEČ čakajú veľké zmeny. Dotknú sa najmä týchto typov áut…





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ