Cúvanie na jednosmernej ceste: Kedy je to povolené a kedy naopak porušujete zákon?

Vedeli ste, že v zákone existuje jedna výnimka, ktorá umožňuje vodičom cúvať aj na jednosmernej ceste?

Kedy je to povolené a kedy zakázané?
Výška pokuty za nerešpektovanie zákona sa môže vyšplhať poriadne vysoko.
Vydané  Text: 

Azda každému vodičovi sa už niekedy stalo, že narazil na auto cúvajúce na jednosmernej ceste. Taktiež môžeme potvrdiť, že mnohokrát sme už boli aj svedkami áut, ktoré drzo jazdili v protismere na taktomto dopravnom úseku. Samozrejme, zákon priamo zakazuje spomenutý štýl jazdy. Avšak s cúvaním to také zrejmé nie je. Zákon totiž sanovuje jednu výnimku, ktorá umožňuje cúvanie na jednosmernej ceste. Neznamená to však, že cúvanie je týmto definitívne povolené…

Zákon hovorí jasnou rečou

Mnoho motoristov určite pozná situáciu, kedy sa oproti nim na jednosmernej ceste zrazu objaví arogantný vodič. Osobne sa mi pred istým časom prihodila pomerne nemilá vec, kedy vodič cúvajúci v jednosmerke s prívesom poškodil moje auto odparkované na vyhradenom parkovacom mieste. Samotné cúvanie na ceste tohto typu pritom zákon zakazuje a každý vodič, ktorý sa ho dopustí, si koleduje o problém.

Jazda a predovšetkým cúvanie na verejných komunikáciách je legislatívne popísané v zákone č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Konkrétne sa jedná o §22, odst. 4, písm f): „Vodič sa nesmie otáčať a nesmie cúvať na jednosmernej ceste; vodič však smie cúvať, ak je to nevyhnutne potrebné najmä na zaradenie do radu stojacich vozidiel alebo na vyjdenie z neho.

jednosmerná cesta

Z textu jasne vyplýva, že zákon zakazuje otáčanie sa do protismeru a následnú jazdu v protismere.

Výnimka pre jednosmernu cesta

Podobne je to aj s cúvaním, avšak tu zákon ukladá jednu výnimku. Ňou je parkovanie. Vodič totiž smie na jednosmernej ceste cúvať, ale to len vtedy, ak potrebuje zaparkovať alebo vyparkovať auto z parkovacieho miesta. Nejde však o cúvanie na miesto, ktoré ste videli voľné 100 metrov nazad. Ide o samotný parkovací manéver, ktorý si vyžaduje zacúvanie na parkovacie miesto. Tak, ako to popisuje spomenutý zákon.

Prideľovanie TEČ čakajú veľké zmeny. Dotknú sa najmä týchto typov áut…

Pokuty za cúvanie na jednosmernej ceste alebo protismernú jazdu

Nerešpektovanie tohto zákona a dopravného značenia „Jednosmerná cesta“, respektíve dopravného značenia „Zákaz vjazdu“, ktoré sa používa v spojitosti s jednosmernou cestou, vás môže stáť nemálo peňazí.

Policajt vám pri jazde v protismere môže udeliť pokutu za jazdu v protismernej časti cesty. Táto pokuta môže dosahovať výšku 60 € v prípade, že nedôjde k bezprostrednému ohrozeniu bezpečnosti alebo plynulosti cestnej premávky. Ak k nemu dôjde, pokuta sa môže vyšplhať až na 150 €.

Výšku ostatných pokút nájdete v Sadzobník pokút – úplné znenie účinné k 1. 8. 2022 (pdf, 704,3 kB).

Máte manuálnu prevodovku? Týchto 5 prešľapov vás môže stáť stovky eur





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ