LEGISLATÍVA

Za priebežnú jazdu môžete dostať pokutu aj v meste! Väčšina slovenských vodičov robí túto základnú chybu

Jazda v ľavom pruhu môže viesť k pokute aj v meste. Zistite, ako sa vyhnúť pokutám a zlepšiť plynulosť premávky. Prinášame prehľad zásad správnej jazdy v pruhoch.

Vydané  Text: 

Priebežná jazda spôsobuje problémy aj skúseným motoristom. Vodiči by mali z autoškoly ovládať pravidlá jazdy v pruhoch nielen na rýchlostných cestách a diaľniciach, ale aj v meste. Zatiaľ čo veľká časť vodičov eviduje možnosť priebežnej jazdy v ľavom pruhu, existujú situácie, keď motorista musí uvoľniť ľavý pruh. Zákon o cestnej premávke to jasne stanovuje:

„Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie.“Zákon č. 8/2009 Z. z.

Napriek tomu sa denne stretávame s vodičmi, ktorí sa držia v strednom pruhu. Častým argumentom je pocit bezpečnosti. Existujú aj alternatívne vysvetlenia, že pravý pruh je určený len pre kamióny. Takto presvedčení motoristi dlhodobo zaberajú stred diaľnice, čím obmedzujú ostatných vodičov. Tí však môžu takého vodiča predbehnúť len zľava. Pokutu riskujú vodiči, ktorí sa pokúsia o predbehnutie zotrvaním v pravom pruhu.

Blokovaním stredného pruhu sa znižuje priepustnosť diaľnice, čo môže spôsobiť zhustenie premávky a vytvoriť nebezpečné situácie pri predbiehaní.

PRIEBEŽNÁ JAZDA V MESTE

Táto povinnosť sa čiastočne vzťahuje aj na mestskú premávku. Zákon síce dovoľuje jazdu v ľavom pruhu, no nesmiete tým obmedzovať rýchlejšie idúce vozidlo. V prípade „brzdenia“ premávky môžete dostať pokutu za jazdu v ľavom pruhu aj v meste.

„Ak by vozidlá idúce v obci súčasne vo všetkých jazdných pruhoch bránili v jazde rýchlejšie idúcemu vozidlu, vodič, ktorý jazdí v ľavom jazdnom pruhu, je povinný ho čo najskôr uvoľniť; to neplatí, ak vodič používa ľavý jazdný pruh na obchádzanie, odbočovanie, otáčanie alebo predchádzanie.“Zákon č. 8/2009 Z. z.

Aj v meste musíte pustiť rýchlejšie idúce vozidlo, aj keď prekračuje rýchlostné limity. Ak vozidlo v pravom pruhu začne zrýchľovať a dorovná rýchlosť s autom v ľavom pruhu, pokutu dostane vodič v ľavom pruhu. V takom prípade je najlepšie spomaliť, zaradiť sa do pravého pruhu a uvoľniť miesto pre rýchlejšie vozidlá. Nesnažte sa zbytočne zrýchľovať, inak môžete skončiť s pokutou nielen za blokovanie ľavého pruhu, ale aj za prekročenie rýchlosti.


Zdroje:  slov-lex.sk




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!


ODPORÚČANÉ