Prideľovanie TEČ čakajú veľké zmeny. Dotknú sa najmä týchto typov áut…

Zelené TEČ v blízkej dobe čakajú viaceré zásadné zmeny. Už ich nebude možné udeliť autám, ktoré ich dnes bežne využívajú.

Nové predpisy popisuje novela zákona, ktorá má začať platiť v polovici roka 2025.
U našich susedov zašli dokonca ešte o niečo ďalej...
Vydané  Text: 

V súčasnosti máme na Slovensku hneď viacero rôznych druhov evidenčných čísel (TEČ). Niektoré z nich majú diplomatický charakter, iné sú zase pre špecifický typ vozidiel. Vo všeobecnosti však bežného motoristu zaujímajú tie TEČ, ktoré sú udeľované vozidlám do 3,5 tony. Tu sa bavíme najmä o klasických bielych značkách a potom o tých, ľudovo nazývaných „zelených“. Druhá kategória evidenčných čísel v súčasnosti patrí elektrickým a plug-in hybridným autám. V budúcnosti sa to však zásadne zmení.

Zmeny v zelených TEČ

Pred časom sme vám priniesli materiál, v ktorom sme detailnejšie rozoberali pripravovanú novelu zákona LP/2024/259. Jedným z jej bodov bolo preklasifikovanie udeľovania „zelených“ TEČ. Ministerstvo vnútra v dokumente navrhlo, aby sa tento typ poznávacej značky po novom udeľoval výhradne autám, ktoré neprodukujú žiadne lokálne emisie spaľovacou jednotkou. Tým pádom zo zoznamu vypadávajú plug-in hybridné vozidlá. Ich pohon do značnej miery závisí na spaľovacej jednotke, ktorú v istých scenároch podporuje elektromotor. Prípadne vie takého auto jazdiť niekoľko desiatok kilometrov len na elektrinu.

Paradoxom súčasného prideľovania „ekologických TEČ“ pritom je, že o ne môžu požiadať aj majitelia športových vozidiel. Niektoré automobilky dnes majú vo svojom portfóliu autá, ktoré nie sú zamerané na ekológiu, no pritom spĺňajú kritériá udelenia TEČ pre elektrické a elektrifikované vozidlá, pretože ich môžu nabíjať zo siete. Samotná novela zákona by mala nadobudnúť platnosť až o niekoľko mesiacov. Aktuálne sa v dokumente spomína dátum 1. júla 2025. Od tohto momentu sa o zelené evidenčné číslo môžu uchádzať len majitelia elektrických áut a vozidiel s vodíkovým pohonom.

Dočkáme sa zdražovania diaľničných známok? Minister dopravy už niečo naznačil!

Podobná situácia

Slovensko pritom nie je jedinou krajinou, ktorá pripravuje podobné zmeny. Ako uvádza portál MôjElektromobil, v Maďarsku začnú prísnejšie pravidlá pre plug-in hybridné vozidlá platiť už od 1. septembra tohto roku. Okrem PHEV zo zoznamu možných žiadateľov o ekologické TEČ vypadávajú aj vozidlá, ktoré majú síce primárne elektrický pohon, no využívajú spaľovaciu jednotku ako predlžovač dojazdu. Takýmto autom je napríklad nová Mazda MX-30 e-SkyActiv R-EV.

Majitelia zmienených druhov automobilov si už od septembra teda nebudú môcť zažiadať o zelené evidenčné číslo. Začne pre nich však platiť iná povinnosť. A to konkrétne prechodné obdobie do 30. 11. 2026. Do tohto dátumu musia vymeniť zelené značky za tie normálne.

VIDEO: Je najväčší problém elektromobilov vyriešený? Toto špeciálne príslušenstvo vám umožní nabíjať kdekoľvek a kedykoľvek!

Za všetkým môže byť „nesprávne“ používanie

Dôvodom takýchto dramatických zmien je podľa portálu Daily News Hungary to, že plug-in hybridné vozidlá produkujú viac emisií, než sa pôvodne očakávalo. Aj zo skúsenosti zo slovenských ciest vieme, že majitelia plug-in hybridov ich vo všeobecnosti nevyužívajú tak, ako by mohli. Častokrát so sebou vozia úplne vybitú batériu, prípadne ju primárne nabíjajú vždy pomocou spaľovacej jednotky. Následne dochádza k zvýšenej spotrebe a vyššej produkcii emisií. Aktuálne nie je jasné, či príchod slovenskej novely zákona zavedie povinnosť výmeny starých zelených TEČ za nové, určené pre bežné vozidlá. O prípadných zmenách vás však budeme informovať.

Od 1. septembra vstupujú do platnosti nové pravidlá pre autosedačky





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ