PORADŇA

Poznáte holandský chvat? Malá zmena môže mať veľký dopad na bezpečnosť

Osvojte si holandský chvat. Tento jednoduchý trik pri otváraní dverí z vás môže jedného dňa spraviť hrdinu.

Vydané Text: 

Pravdepodobne to robíte úplne automaticky: kľučku ľavých dverí auta ťaháte ľavou rukou, pravých zasa pravou. Je však načase zamyslieť sa nad zmenou. Na uliciach je čoraz viac cyklistov – a keď sa im v ceste náhle objavia otvorené dvere, nemajú šancu zareagovať. Asistenčné systémy moderných automobilov sa síce dokážu postarať o veľa vecí, ale ľudský faktor nakoniec vždy rozhoduje.

Ako na holandský chvat:

Ako na holandský chvat.

Preto sa celosvetovo presadzuje jednoduchá, ale účinná technika: holandský chvat. Je to metóda, ktorá vznikla v Holandsku, krajine známej svojou cyklistickou kultúrou. Myšlienka je jednoduchá: použite vzdialenejšiu ruku. Na ľavostranných sedadlách to znamená používať pravú ruku, vpravo zasa ruku ľavú. Tento úkon prirodzene spôsobí, že sa človek otočí do strany a pozrie sa cez rameno, čo umožňuje spozorovať inak veľmi ťažko postrehnuteľného cyklistu, ktorý sa zozadu blíži k autu, prípadne je už vedľa neho.

Bezpečnosť cyklistov je hlavne v mestách zásadným problémom. Nehody tohto typu, pre ktoré sa vžil anglický termín dooring, keď cyklista narazí do náhle otvorených dverí auta, môžu viesť k vážnym zraneniam alebo dokonca k smrti. Podľa štúdií predstavujú takmer dvadsať percent nahlásených nehôd cyklistov. Tým, že holandský chvat ľudí v aute núti, aby pred otvorením dverí skontrolovali svoje okolie, sa pravdepodobnosť nehôd spôsobených dverami výrazne znižuje.

Napriek tomu, že hlavným prínosom holandského chvatu je zvýšenie bezpečnosti cyklistov, podporuje aj prehlbovanie kultúry vzájomnej ohľaduplnosti, rešpektu a spoločného využívania ciest. Hoci moderné autá sú čoraz častejšie vybavené asistenčnými systémami, ktoré tento mŕtvy uhol pri vystupovaní monitorujú, holandský chvat je dobrá a účinná metóda.

Desatoro holandského chvatu

1.    Vďaka použitiu vzdialenejšej ruky sa trup i hlava otočia smerom k vonkajšiemu spätnému zrkadlu.

Inzercia

Inzercia

2.    Človek sa môže cez rameno bočným okienkom ľahko pozrieť von a dozadu. (Pre porovnanie, použitie bližšej ruky drží rameno pri okne, blokuje otáčanie trupu a znemožňuje alebo obmedzuje výhľad dozadu).

3.    Pri čiastočnom pootvorení dverí človek získa dobrý a ničím nerušený výhľad dozadu, aby mohol sledovať prichádzajúcich cyklistov a premávku.

4.    Natiahnutie vzdialenejšej ruky na kľučku dverí umožňuje spočiatku len pomalé a čiastočné otvorenie dverí. Zabraňuje tak náhlemu, prudkému otvoreniu.

5.    Toto pomalé čiastočné otvorenie môže cyklistu upozorniť a poskytnúť mu priestor a čas na reakciu.

6.    Vďaka držaniu kľučky dverí počas celého priebehu otvárania, je v prípade potreby možné dvere rýchlo zabuchnúť.

7.    Metóda vzdialenejšej ruky funguje pre cestujúcich vpredu aj vzadu. V prípade cestujúcich vzadu navyše eliminuje nevýhodu absencie zrkadla.

8.    Použitie vzdialenejšej ruky umožňuje vystupovať smerom k premávke prichádzajúcej zozadu, ktorú je tak možné dobre vidieť a možno na ňu reagovať oveľa lepšie ako pri vystupovaní do strany kolmo od vozidla.

9.    Pri pravidelnom používaní sa holandský chvat stáva bežnou rutinou, ktorá sa vryje do pamäti.

10.   Nahrádza jeden zautomatizovaný návyk iným zautomatizovaným návykom. Tento druhý návyk je však podstatne bezpečnejší.








Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie