AKTUALITA

Dočkáme sa zdražovania diaľničných známok? Minister dopravy už niečo naznačil!

Minister dopravy pripustil, že ceny diaľničných známok by mohli opäť stúpnuť. Stane sa tak už v roku 2025?

Proti návrhu na zdraženie známok je ďalšia koaličná strana.
Na Slovensku máme diaľničné známky najlacnejšie spomedzi našich susedov z EÚ.
Vydané  Text: 

Len pred pár dňami vstúpila do platnosti úplne nová diaľničná známka. Jej prijate je v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Okrem toho, od 1. 8. 2024 oficiálne zanikla klasická stará ročná známka s platnosťou do 31. januára nasledujúceho roku. Všetko však nasvedčuje tomu, že v najbližších mesiacoch nás čakajú ďalšie zmeny. Ministerstvo dopravy totiž podľa slov ministra Jozefa Ráža ml. (nominant Smer-SD) uvažuje nad zdražením diaľničných známok.

Zdražovanie ako súčasť konsolidácie verejných financií

Bežní motoristi prijali posledné zdražovanie diaľničných známok v roku 2023 s veľkou vlnou odporu. Napriek tomu ich cena pred takmer dvomi rokmi stúpla v priemere o 20 %. Začiatkom budúceho roku by však opäť mohlo dôjsť k úpravám cien diaľničných známok smerom nahor. Minister dopravy pripustil, že prípadné zvýšenie poplatkov by bolo nutné v rámci konsolidácie v sektore dopravy.

reportáži tvnoviny.sk Jozef Ráž ml. povedal: „Vzhľadom na verejné financie je veľmi pravdepodobné, že nejaké konsolidačné opatrenia sektoru dopravy budú nutné. To znamená, že je pravdepodobné, že k nejakému navýšeniu na rok 2025 môže dôjsť.“ Na otázku, či už je na stole presná suma, na akú by sa mala cena diaľničných známok zvýšiť, odpovedal: „Naozaj neviem ešte, ani len približne, že či vôbec budeme známku zvyšovať a keď tak, tak o koľko.“

Na Slovensko prichádza nová diaľničná známka! Čo s platnosťou tej, ktorá od 1. augusta končí?

SNS má vlastný názor

Hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič uvádza, že cena diaľničných známok je plne v kompetencii ministerstva dopravy a akékoľvek zmeny musia byť prijaté na úrovni vlády. Zdraženie známok však môže byť problematické. Portál teraz.sk upozorňuje, že iný postoj k zdražovaniu diaľnic má SNS. Hovorkyňa strany tlmočila postoj vedenia strany, ktorý je k danej téme negatívny. „Pokiaľ nebudú diaľnice na Slovensku kompletne dostavané, nie je dôvod na zdvíhanie cien diaľničných známok.“

SNS už v minulosti navrhovala znížiť ceny diaľničných známok alebo ich dokonca úplne zrušiť. To by však v aktuálnej situácii neprichádzalo do úvahy. Ročne sa totiž na poplatkoch za známky vyberie približne 100 miliónov eur. Tieto peniaze slúžia predovšetkým na výstavbu nových a udržiavanie už existujúcich úsekov diaľnic. Pred pár dňami navyše rezort dopravy uvoľnil zo spoplatnenia viaceré úseky v okolí veľkých miest. Ich zoznam si môžete pozrieť v našom článku z 2. júla 2024.

Ceny diaľničných známok máme najnižšie

Pripomíname, že napriek úvahám o zvyšovaní cien diaľničných známok ich má Slovensko spomedzi našich susedov patriacich do Európskej únie najlacnejšie. Naopak, Maďarsko sa síce môže pochváliť priamym prepojením Bratislavy s Košicami, diaľničné poplatky tu však patria medzi tie najvyššie.

Porovnanie cien diaľničných známok

Druh známky Slovensko Česko* Rakúsko Maďarsko*
1-dňová 5,4 eur 7,9 eur 8,60 eur 12,95 eur
10-dňová 12 eur 10,67 eur 11,50 eur 16,10 eur
30-dňová 17 eur 16,99 eur 28,90 eur (platnosť 2 mesaice) 26,06 eur
365-dňová 60 eur 90,93 eur 96,40 eur 144,02 eur
*ceny známok uvádzame po prepočte aktuálnym kurzom




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ