AKTUALITA

Na Slovensko sa vrátila legenda. Poháňa ju naftový štvorvalec a vyjde vás na 84 000 eur

Na slovenský trh prišla nová Toyota Land Cruiser 250. Miestne zastúpenie zverejnilo na svojej stránke kompletné ceny.

Vydané  Text: 

Keď presne pre rokom Toyota predstavila novú generáciu terénneho automobilu Land Cruiser s dodatkovým číslom 250, nebolo stopercentne isté, či sa tento model dostane aj do Európy. Nakoniec si však Land Cruiser našiel cestu aj na európske trhy, vrátane Slovenska. Vzhľad aktuálneho modelu významne ovplyvnila história a vďaka tomu ide o zaujímavé retro. Terénne schopnosti má neomylne zapísané vo svojej DNA, no pritom sa približuje viac k luxusným SUV ako sparťansky vybavenému off-roadu.

Toyota Land Cruiser.

Krátky pohľad do histórie

Príbeh Land Cruiseru začína prototypom Toyota BJ. Do histórie sa zapísal v roku 1951, keď sa vyšplhal na vzdialené kontrolné stanovište vysoko na hore Fuji – vyššie, ako sa to dovtedy podarilo akémukoľvek vozidlu. V roku 1954 BJ premenovali na Land Cruiser a zrodila sa legenda. Šesť rokov po prvom predstavení prišiel na svet azda najznámejší model. Drsný štýl, krátky previs, biela strecha, trojstupňový manuál a redukčná prevodovka. Toto všetko charakterizovalo Land Cruiser J40 z roku 1960.

Postupom času sa z Land Cruiseru sa stal celosvetový fenomén, ktorý trvá dodnes a Toyota si to veľmi dobre uvedomuje. Samozrejme novinka LC 250 nemá s predchodcami s výnimkou koncepcie nič spoločné. Auto naďalej využíva rebrinový rám, pochopiteľne permanentný pohon oboch náprav, ale tiež odpojiteľný predný stabilizátor, ktorý zväčšuje kríženia náprav.

Zatiaľ len jeden motor

Na slovenskom trhu si novú Toyotu kúpite len s jedným motorom. Ide o preplňovaný naftový štvorvalec s objemom 2,8 litra a výkonom 204 koní. Krútiaci moment 500 Nm je prenášaný na všetky štyri kolesá pomocou 8-stupňovej automatickej prevodovky. Oproti predchodcovi nový model narástol vo všetkých smeroch. Konkrétne na 4 920 x 1 965 x 1 870 mm (dĺžka x šírka x výška). Rázvor je dlhý 2 850 mm.

Limitovaná edícia

Nový Land Cruiser je dostupný v dvoch výbavách. Základná Executive a limitovaná First Edition. Pozrime sa bližšie na „limitku“.  Limitovaná edícia sa predáva výhradne v 7-miestnej konfigurácii, ma 18“ disky kolies, predné diódové okrúhle svetlá a dvojfarebné lakovanie karosérie. To všetko za 89 990 eur.  Komu sa nepáči lakovanie vo farbe piesku, ma na výber ešte modrú. Počet kusov tejto edície je pre celú Európu stanovený na 3000.

Toyota Land Cruiser.

Základný model Executive začína na cene 83 990 eur a je bohato vybavený. Nájdete v ňom napríklad elektricky nastaviteľné predné sedadlá s pamäťou, kožené čalúnenie, 20″ disky kolies, pneumatiky 265/60 R20, head-up displej, audiosystém JBL (14 reproduktorov), 3-zónovú automatickú klimatizáciu, 360° panoramatický monitor okolia (PVM), Multi-Terrain Monitor (MTM) alebo matrixové LED.

Pre záujemcov je základná výbava dostupná aj v 7-miestnej konfigurácii za príplatok 1 500 eur. Panoramatická strecha stojí 1 200 eur. Zákazník si môže vybrať zo 7 farebných odtieňov karosérie. Žiadne iné balíky nie sú k dispozícii, keďže v základe automobilka nový model bohato vybavila.

Zdroje:  Toyota





ODPORÚČANÉ