VIDEO: Je najväčší problém elektromobilov vyriešený? Toto špeciálne príslušenstvo vám umožní nabíjať kdekoľvek a kedykoľvek!

Solárna plachta, ktorá zvyšuje dojazd elektromobilu, je realitou. Vďaka tomuto príslušenstvu sa vám auto už nikdy nevybije.

Nabíjačka dokáže vyprodukovať výkon až 1 200 wattov.
Dobrou správou je, že ju môže využívať prakticky každý elektromobil alebo plug-in hybrid.
Vydané  Text: 

Problém s pomalým nabíjaním a krátky dojazd? Napriek tomu, že technológie napredujú každým dňom, pre mnohých je stále najväčším problémom elektromobilov potreba nabíjania a čiastočne obmedzený dojazd. Na trhu sú dnes elektrické autá, ktoré majú dojazd veľmi podobný „spaľovákom“, no aj tak to niektorým motoristom nestačí. Možno aj práve z tohto dôvodu vzniká príslušenstvo, ktoré má za cieľ predĺžiť dojazd elektrického auta a tým aj znížiť čas strávený na bežnej nabíjačke.

Solárna „plachta“

Zaujímavou novinkou sa pochválila spoločnosť GoSun. Ide o firmu špecializujúcu sa na produkty využívajúce solárnu energiu. Do jej portfólia patrí napríklad solárna pec, solárne chladenie, ventilátory či dokonca lode alebo zdroje energie. Okrem toho GoSun vyrába aj špeciálnu nabíjačku určenú priamo pre elektrické autá. Vo všeobecnosti ide o príslušenstvo, ktoré je potreba voziť na streche elektromobilu.

gosun ev solar charger príslušenstvo príslušenstvu

Inštalácia strešného boxu nezaberie viac než 20 minút. Jeho plné roztiahnutie potom zvládnete za minútu.

Hmotnosť takéhoto „strešného boxu“ predstavuje len 32 kilogramov. V plne rozloženom stave dokážu solárne panely vyprodukovať nabíjací výkon až 1,2 kW. Samotný nabíjací box má byť pritom optimalizovaný aj z hľadiska aerodynamiky. Dané príslušenstvo je schopné za ideálnych podmienok do batérií elektromobilu alebo plug-in hybridu denne dodať dodatočných 50 kilometrov dojazdu. V reálnych podmienkach však je optimálnejšie kalkulovať s o niečo nižšou dávkou dodatočných kilometrov, pretože záleží aj na intenzite slnečného žiarenia.

Už päť minút na slnku môže z auta urobiť skleník. Otestovali sme, ako vplývajú horúčavy na interiér auta

Znižuje teplotu v kabíne

Pridaným benefitom GoSun EV Solar Charger je navyše aj schopnosť tienenia. Mnoho vodičov totiž v letných mesiacoch využíva vo svojich autách rôzne formy tienidiel, ktoré majú znížiť teplotu kabíny. V čase plného roztiahnutia flexibilných solárnych panelov dokáže samotná nabíjačka zatieniť okná a tým slúži ako dodatočná ochrana pred slnečným žiarením.

Podľa portálu New Atlas je možné využívať solárny strešný box s výškou len 12,7 centimetra až do rýchlosti 50 km/h. Samozrejme ide o roztiahnutý stav vo veternom prostredí. Samotný box pritom vydrží na streche až do rýchlosti 160 km/h. V zloženom stave je však jeho výkon nižší. Predstavuje len 200 W. Ako uvádza GoSun na svojich webových stránkach, cena príslušenstva je aktuálne 2 999 dolárov. Solárnu nabíjačku uvedú na trh v USA a v Číne po patentovom konaní niekedy v priebehu roka 2025.





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ