Ďalší veľký požiar elektromobilu, ktorý núti zamyslieť sa nad bezpečnosťou batériových áut

Najnovší požiar elektromobilu dostali hasiči pod kontrolu až po ôsmich hodinách.

Elektromobil sa vzňal a vybuchol len pri parkovaní, nenabíjal sa.
Zranilo sa až 20 ľudí, medzi nimi aj jeden hasič.
Vydané  Text: 

Ak sa budete baviť s niekým, kto elektromobilom skutočne rozumie, prípadne s človekom zo záchranných zložiek, veľmi pravdepodobne vám povie, že požiar batériových automobilov je menej častý ako pri bežných autách so spaľovacími motormi. A bude mať pravdu…

Elektrické vozidlá skutočne horia menej často, napríklad ak by sme to vztiahli na 100 tisíc áut. Ich problém je v niečom inom.

Ten hlavný háčik spočíva v tom, že ich je menej, hasiči majú s nimi menej skúseností a celkovo je hasenie náročnejšie. Batéria elektromobilu totiž nepotrebuje kyslík, ten je súčasťou chémie článkov, a aj preto je vývoj tepla spontánny a často veľmi rýchly.

Požiar elektromobilu, wallbox

Štatistika tiež hovorí, že najčastejšie vzplanú nabíjané autá. Často preto, že nie je v poriadku elektroinštalácia, ku ktorej je pripojený wallbox. Toto však nie je ten prípad.

V hlavnej úlohe EQE

Stal sa nedávno v Južnej Kórei, stal sa v garážach obrovského bytového komplexu a spôsobil ho podľa dostupných informácií Mercedes EQE. A nebol pripojený na nabíjačku.

Vzplanutie vozidla, respektíve najprv vyvíjajúci sa dym a následne explóziu zachytila priemyselná kamera. Vznikol masívny požiar, pri ktorom zhorel nielen inkriminovaný automobil, ale poškodených bolo tiež ďalších 70 áut.

Podľa hasičského zboru v meste Inčchon požiar vypukol ráno o štvrť na sedem a postupne bolo privolaných až 177 jednotiek s 80 kusmi techniky. Miestne médiá uvádzajú, že sa im požiar podarilo dostať pod kontrou a uhasiť až po 8 hodinách.

Celkovo bolo evakuovaných takmer 210 obyvateľov bytového komplexu, pričom polovica z nich sa nachádzala na balkónoch a schodoch. Dvadsať z nich, vrátane malých detí, sa nadýchalo toxických plynov, takže museli byť spolu s jedným hasičom hospitalizovaní.

Vyšetrovanie snáď povie viac

Hovorca miestneho zastúpenia automobilky pre internetovú stránku Korea JoongAng Daily oznámil, že podrobnosti tohto incidentu nie sú zatiaľ známe. Firma však požiar „berie veľmi vážne“ a urobí všetko pre to, aby bola odhalená presná príčina.

V tejto chvíli prebieha vyšetrovanie a objavilo sa už niekoľko nepotvrdených názorov, že Mercedes mohol mať za sebou dopravnú nehodu, pri ktorej mohlo dôjsť k poškodeniu batérie.






ODPORÚČANÉ