NOVINKA

Taliansky dizajn, nemecký výkon: Pagani Utopia Roadster má ohromujúcu cenu

Pagani Utopia má teraz verziu Roadster. To pre prípad, že chcete počuť symfóniu V12 pod holým nebom.

Vydané Text: 

Približne dva roky po verzii Coupé značka so sídlom v talianskom regióne Emilia-Romagna, nasledovala prirodzený poriadok vecí a odhalila otvorenú verziu, ktorá je nástupcom Zondy a Huayry.

Pagani Utopia Roadster

Vonkajšie línie sa okrem vrchnej časti nezmenili. Takže pri pohľade na vonkajšiu siluetu naďalej vynikajú prvky ako štyri titánové výfukové otvory v centrálnej polohe, kruhové svetlomety a tvarované bočné zrkadlá. Najväčší rozdiel prirodzene súvisí so strechou, respektíve jej absenciou. A tu, vo svojom vlastnom štýle, sa Pagani rozhodlo vybrať si tú ťažšiu cestu a prijať tri odlišné riešenia: pevnú strechu, uzavretú plátennú strechu alebo otvorený kokpit.

Keď sa pevná strecha nepoužíva, možno ju umiestniť na podperu a premeniť ju „na umelecké dielo, ktoré môžete vidieť a obdivovať“. Má totiž má povrchovú úpravu z uhlíkových vlákien s priehľadnou časťou v strede. Plátenný vrch sa dá uložiť do kufra, ktorý sa objaví za prednými sedadlami.

Pagani Utopia Roadster.

Rovnako pôsobivý je fakt, že Pagani Utopia Roadster nepribrala ani o 1 kg viac ako klasická verzia. Na váhe naďalej váži 1280 kilogramov, o 70 kg menej ako pôvodná Huayra. Je to pozoruhodný údaj, ak vezmeme do úvahy motor, ktorý ho poháňa: V12 s dvojitým turbom. Kúzlo spočíva v použití nových kompozitných materiálov, ako je karbotitan a karbotriax, ktoré sa používajú na monokoku. Okrem toho sa vyznačuje špeciálnou hliníkovou zliatinou, ako aj telom z uhlíkových vlákien.

Roadster so srdcom Mercedesu

Pod talianskym zovňajškom sa ukrýva nemecké srdce. Je to preto, že podobne ako Utopia Coupé, aj Roadster má šesťlitrový twin-turbo V12 podpísaný Mercedes-AMG. Tento blok poskytuje výkon 864 k pri 6000 ot./min a pozoruhodných 1100 Nm maximálneho krútiaceho momentu medzi 2800 a 5900 ot./min. Ten je korigovaný manuálnou alebo poloautomatickou prevodovkou, obe vyvinuté spoločnosťou Xtrac a so siedmimi rýchlosťami.

Pagani Utopia Roadster.

Pagani neprezrádza čas dosiahnutý pri zrýchlení z 0 na 100 km/h. Ale potvrdili iný zaujímavý technický údaj! Maximálna rýchlosť je obmedzená na 350 km/h, čo je nezvyčajné číslo na vozidlo, ktoré môže jazdiť bez strechy.

A cena?

Prvé „verejné vystúpenie“ nového Pagani Utopia Roadster je naplánované na Monterey Car Week v Kalifornii, ktorý sa tento rok uskutoční medzi 9. a 18. augustom. Pagani postaví 130 exemplárov Utopia Roadster, z ktorých každý bude stáť 3,1 milióna eur (pred zdanením).








Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie