AKTUALITA

Japonský gigant sa púšťa do elektromobilov: Toyota investuje do továrne na batérie

Kjúšu sa stane centrom výroby elektromobilov Toyota. Nová továreň na batérie zabezpečí efektívnu výrobu a zníži náklady.

Vydané  Text: 

Toyota investuje do elektromobility.Toyota s elektrifikáciou nemala nikdy problém. No ak z jej portfólia vyškrtneme hybridy a zameriame sa na čisto elektrické modely, nemajú také početné zastúpenie. Japonci dlho taktizovali elektromobily, odmietali investovať príliš veľa prostriedkov do ich výroby a to sa z obchodnej stránky ukázalo ako dobrý krok.

Predaj elektromobilov stagnuje, takže nadmerné investície do tejto technológie by sa tak či onak nevyplatili. Zrejme však aj Toyota chápe, že na elektrickú budúcnosť sa treba pripraviť. Podľa japonských novín Nikkei postaví továreň na batérie v Kjúšu v južnom Japonsku. Kjúšu, známy ako japonský Silicon Island, je centrom výroby čipov, komponentov potrebných aj v moderných elektromobiloch.

Hoci nebolo oficiálne oznámené, kedy bude továreň dokončená, isté je, že pre Toyotu to bude kľúčové, teda pre budúcu výrobu elektromobilov. Investície na Kjúšu budú kľúčové pre zabezpečenie úspechu na ázijskej pevnine, ktorej v súčasnosti dominuje Čína.

Toyota investuje do elektromobility.

Divízia Toyota-Lexus už má jednu zo svojich najväčších montážnych liniek práve na ostrove Kjúšu. A keďže batérie pre elektromobily sú veľké a ťažké, považuje sa za strategickú výhodu umiestniť tam aj výrobu batérií. Toyota sa v poslednom čase čoraz viac zameriava na polovodičové batérie, ktoré, ako dúfajú, budú v masovej výrobe okolo roku 2028.






ODPORÚČANÉ