AKTUALITA

Neuveríte, za čo si teraz musíte priplácať pri kúpe auta! Táto značka to preháňa

Rivian zavádza kontroverzný poplatok za niečo, čo by sme mali dostať pri kúpe auta automaticky.

Vydané  Text: 

Niektorí výrobcovia účtujú svojim zákazníkom extra poplatky za odblokovanie niektorých funkcií auta, ktoré si už kúpili. Robí to tak napríklad BMW pri vyhrievaných sedadlách, alebo aj Mercedes-Benz pri výkone niektorých svojich elektrických modelov. Zatiaľ však nikoho nenapadlo, aby si účtoval poplatok za kľúč od auta. Až doteraz.

Kedysi sme mali od auta aj náhradný kľúč

Sú prvky, za ktoré by si výrobca nemal pýtať peniaze navyše, pretože ich nepovažujeme za extra doplnok. To platí napríklad o volante, sedadlách a aj spomínaných kľúčoch. Keď ste si v (nedávnej) minulosti kúpili auto, dostali ste do ruky ešte aj náhradný kľúč pre prípad, že ho jednoducho budete potrebovať.

2024 Rivian R1T.

Zdá sa, že automobilka Rivian nevie, za čo si má vypýtať peniaze. Takže po novom bude novým majiteľom pick-upu Rivian R1T a terénneho vozidla Rivian R1S, ktorý chcú mať kľúč vo fyzickom formáte, účtovať príplatok. Štandardne máte kľúč totiž v aplikácii, takže otvorenie, naštartovanie a zamknutie auta funguje pomocou mobilného telefónu. Je tu aj možnosť fyzickej karty KeyCard, no tá funguje iba vtedy, ak je v blízkosti mobilného telefónu s aplikáciou.

Čo ak sa vám mobil vybije?

Nosiť kartu alebo mobil nie je vôbec otravné riešenie, ale čo ak sa vám náhodou mobilný telefón vybije alebo ho nebodaj stratíte na dovolenke? Potom vám bude aplikácia aj karta na nič. Ako vlastne aj celé auto, pretože sa doňho nedostanete a len tak neodídete. Je trošku zákerné pýtať od ľudí poplatok za fyzický kľúč od auta, ktoré stojí viac ako 60 000 eur, no nie?

Rivian dá kľúče od auta za príplatok.

Rivian Automotive je relatívne nová automobilová spoločnosť, ktorá vznikla vďaka nezastaviteľnému rastu udržateľnej mobility a elektrickej energie. Značka bola založená v roku 2009 s cieľom spôsobiť revolúciu na trhu batériových elektrických vozidiel. V máji 2018 oficiálne oznámila uvedenie svojho prvého elektrického pick-upu Rivian A1T . Model bol o pár mesiacov neskôr premenovaný na Rivian R1T.

R1T vtrhol na scénu v koncepčnom formáte. Až v roku 2021 spoločnosť Rivian Automotive predstavila produkčnú verziu spoločnosti. Vozidlo navrhnuté nielen na maximálne využitie elektrickej mobility bolo predurčené aj na to, aby zohrávalo relevantnú úlohu na trhu terénnych vozidiel. Spoločnosť si dala za cieľ vytvoriť veľmi všestranný elektrický pick-up, ktorý by sa dal využiť v profesionálnej aj rodinnej sfére. Prvá zákaznícka kópia R1T zišla z montážnej linky v roku 2021.





ODPORÚČANÉ