Nové auto ako najhoršia investícia? Len strata hodnoty vás môže ročne stáť desiatky tisíc eur

Kúpa nového auta je často považovaná za symbol úspechu a pohodlia. Avšak, z finančného hľadiska môže byť táto investícia jednou z najhorších, ktoré môžete urobiť. Prečo? Pozrime sa na niekoľko dôvodov, prečo je kúpa nového auta nevýhodná, a to najmä v slovenských podmienkach.

Vydané  Text: 

RÝCHLA STRATA HODNOTY

Jedným z najväčších problémov pri kúpe nového auta je jeho rýchla devalvácia. Nové auto stráca značnú časť svojej ceny už v momente, keď opustí predajňu. Podľa štatistík, nové auto stráca približne 20-30% svojej hodnoty počas prvého roka. Ak si kúpite auto za 20 000 €, jeho hodnota po prvom roku môže klesnúť na približne 14 000 – 16 000 €. To znamená, že ste stratili 4 000 – 6 000 € len za prvý rok vlastníctva.

STAČÍ POČKAŤ?

Devalvácia pokračuje aj v nasledujúcich rokoch. Po troch rokoch môže byť cena auta len okolo 50% jeho pôvodnej hodnoty. Ak ste teda kúpili auto za 20 000 €, po troch rokoch môže mať hodnotu len 10 000 €. Po štyroch rokoch môže byť cena auta ešte nižšia, približne 40% pôvodnej ceny, čo znamená, že auto, ktoré ste kúpili za 20 000 €, má teraz hodnotu len 8 000 €. V súčasnosti disponujú najväčším prepadom hodnoty práve elektrické vozidlá, ktoré môžete už po niekoľkých rokoch získať za mimoriadne výhodných podmienok.

NIŽŠIE POISTENIE

Na druhej strane, kúpa ojazdeného auta môže byť oveľa výhodnejšia. Ak si kúpite auto, ktoré je už štyri roky staré, môžete ho získať za približne 40% jeho pôvodnej ceny. To znamená, že auto, ktoré stálo nové 20 000 €, môžete kúpiť za približne 8 000 €. Navyše, devalvácia ojazdeného auta je oveľa pomalšia. Po štyroch rokoch vlastníctva môže byť cena auta stále okolo 60-70% jeho ceny pri kúpe. Ak ste teda kúpili auto za 8 000 €, po štyroch rokoch môže mať hodnotu okolo 4 800 – 5 600 €.

Inzercia

ROZUMNÉ VÝDAVKY

Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, sú náklady na údržbu a poistenie. Nové autá často vyžadujú drahšie poistenie, pretože ich hodnota je vyššia. Ojazdené autá majú nižšiu hodnotu, a preto aj nižšie poistné náklady. Aj keď môžu byť náklady na údržbu ojazdeného auta vyššie, tieto náklady sú často kompenzované nižšou cenou auta a nižšími poistnými nákladmi. Navyše, s jazdeným autom mimo záruky už nemusíte navštevovať autorizovaný servis, ktorý je násobne drahší než alternatívne riešenia.

Kúpa nového auta môže byť lákavá, ale z finančného hľadiska je to často nevýhodná investícia. Rýchla devalvácia, vysoké náklady na poistenie a údržbu robia z nového auta jednu z najhorších investícií, ktoré môžete urobiť. Na druhej strane, kúpa ojazdeného auta, ktoré je už niekoľko rokov staré, môže byť oveľa výhodnejšia. Ušetríte nielen na kúpnej cene, ale aj na poistení a údržbe. Preto, ak hľadáte spôsob, ako efektívne využiť svoje peniaze, zvážte kúpu ojazdeného auta namiesto nového.

Inzercia

Inzercia

Zdroje:  CNBC




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!




Inzercia