AKTUALITA

Slovinsko zvíťazilo: Renault bude vyrábať elektrické Twingo v závode Revoz

A nielen to len o Twingu. Investícia Renaultu zahŕňa investície do vybavenia, rozvoja výrobného procesu, dekarbonizácie továrne a prípravy továrne na udržateľnú mobilitu.

Vydané  Text: 

Spoločnosť Revoz, slovinská divízia francúzskej automobilovej skupiny Renault, bude vyrábať novú elektrickú verziu modelu Twingo. Slovinský premiér Robert Golob v potvrdil medializované informácie, podľa ktorých si Renault vybral závod v Novom Meste na juhu krajiny ako lokalitu pre výrobu nového mestského elektromobilu.

Prípravy trvali takmer rok, uviedol Golob, pričom zdôraznil, že projekt je možné realizovať vďaka rozhodnutiu Francúzska vyrábať elektrické vozidlá v Európe. „Som veľmi spokojný a hrdý, že Slovinsko zvíťazilo v konkurencii všetkých ostatných európskych lokalít,“ povedal premiér.

Neoddeliteľnou súčasťou memoranda sú aj infraštruktúrne projekty, ktoré sú dôležité z hľadiska dopravy. Medzi nimi je aj tretia rozvojová os s napojením na diaľnicu. „Táto cesta nie je dôležitá len pre Revoz, je dôležitá aj pre Krku, Dolenjsku, Belú Krajinu,“ povedal Han.

The Renault Twingo returns! New £17k EV teased with concept | CAR Magazine

Han nechcel hovoriť o príspevku Slovinska k investícii, ktorá má podľa niektorých medializovaných informácií hodnotu pol miliardy eur. „Podľa zákona o investíciách je štát pripravený dať prostriedky možno 20 miliónov eur, možno 30 miliónov eur,“ povedal a zopakoval, že na druhej strane nemali ľahkých vyjednávačov.

Súčasťou memoranda je aj záväzok zachovať počet zamestnancov. Bele povedal, že v budúcom roku mierne znížia objemy výroby, ale neznížia počet zamestnancov. Ako dodal, Clio, ktoré sa bude vyrábať do spustenia výroby nového elektrického Twinga, sa momentálne predáva veľmi dobre. Investícia Renaultu zahŕňa investície do vybavenia, rozvoja výrobného procesu, dekarbonizácie továrne a prípravy továrne na udržateľnú mobilitu. Taktiež budú veľa investovať do vzdelávania zamestnancov.





ODPORÚČANÉ