Novinka

KG Mobility vracia na trh známe meno. Toto je nová generácia modelu SsangYong Actyon

Vyrástla zo škaredého káčatka labuť? Posúďte sami – už v priebehu tohto roka na cesty opäť vyrazí nový SsangYong Actyon, SUV kupé však už nečakajte.

Vydané  Text: 

Pamätáte si ešte prvú generáciu vozidla SsangYong Actyon? Kórejska automobilka vyrábala tento model v rokoch 2006 až 2011 (verziu Sport až do roku 2018). Čím bol tento model zaujímavý? Išlo o vôbec prvé vozidlo na svete, ktorého karoséria skĺbila charakteristky SUV a kupé. Práve kvôli tejto netradičnej kombinácii v ňom mnohí videli škaredé káčatko a zákazníkov veľmi neouhúrilo. Pomerne často vysmievaný automobil tu však bol jednoznačne skôr ako BMW X6, ktoré Nemci predstavili v podobe konceptu SUV-kupé až rok po kórejskom „vzore“.

Popri SUV kupé automobilka vyrábala verziu Sport. V podstate išlo o pick-up, ktorý mal lepšie predajné výsledky. Po čase prišla na rad modernizácia. Kým verzia Sport dostala „dospelejšie“ tvary, SUV nedostalo nič a jeho predaj sa skončil. Prevedenie Action Sport ostalo vo výrobe ešte 7 rokov.

Z káčatka labuť?

Aktuálne sa Actyon vracia ako štýlové SUV. Kórejská automobilka sa rozhodla pre veľký comeback tohto mena, akurát automobilka, ktorá za ním stojí, už nenesie pôvodný názov. SsangYong sa zmenil na spoločnosť KG Mobility, rozširuje svoj výrobný program a Actyon v ňom nebude chýbať. Vytvorí akúsi štýlovejšiu alternatívu k novému crossoveru Torres a toto sú jeho prvé fotografie.

Už na prvý pohľad je vidieť, že koncepcia SUV-kupé je minulosťou. Nový Actyon dostal iný charakter a zozadu môže niekomu pripomínať autá britskej značky Range Rover. Vpredu prekvapí úzkymi svetlami, ktoré sa tiahnu celou prednou maskou. Efektne pôsobí tiež hliníková lišta lemujúca horný okraj okien a Actyonu svedčia aj uzučké zadné svetlá. Celkovo je dizajn uhladenejší a aerodynamickejší.

Žiaľ, bližsie technické informácie zatiaľ nie sú k dispozícii. Z prostedia automobilky kolujú zvesti, že Actyon preberie techniku z modelu Torres. To by znamenalo, že sa pod prednou kapotou objaví 4-valec 1.5 GDI Turbo s výkonom 163 koní. Na výber by mala byť 6-stupňová automatická alebo 6-stupňová manuálna prevodovka. Tá bude prenášať výkon na predné alebo všetky štyri kolesá.

Či príde do predaja aj čisto elektrická verzia, je nateraz nejasné. Presnejšie technické parametre sa dozvieme až pred začiatkom predaja. Na domácom trhu sa nový Actyon začne predávať už koncom tohto roka. Na európske trhy novinka dorazí v priebehu roka 2025.






ODPORÚČANÉ