Na Slovensko prichádza nová diaľničná známka! Čo s platnosťou tej, ktorá od 1. augusta končí?

Už o pár dní nastanú zmeny v diaľničných známkach. Čo ak ste si teraz kúpili tú, ktorá končí? Diaľničná známka na jeden deň môže mať obmedzenú platnosť.

Cena jednodňovej známky vychádza zo smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ.
Oficiálne končí klasická ročná diaľničná známka.
Vydané  Text: 

Dlhšie avizované zmeny v diaľničných poplatkoch začnú platiť už od 1. augusta. V tento deň vstúpi do platnosti úplne nová diaľničná známka, ktorá je reakciou na európske predpisy. Zároveň však z ponuky zmizne tá, ktorá bola donedávna najobľúbenejšia. Čo sa stane v prípade, že ste si ju zakúpili len nedávno? Aká bude cena novej diaľničnej známky a aké zostanú naďalej v ponuke?

Jednodňová diaľničná známka

Nová diaľničná známka s platnosťou na jeden deň sa stane najlacnejšou známkou predávanou na našom území. Jej cena je 5 eur a 40 centov. Ide o 9 % z ceny známky s najdlhšou platnosťou. Danú hranicu pritom udáva smernica Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Pri kúpe známky s najkratšou platnosťou si však musíte dávať pozor. Ako sme totiž už uviedli v samostatnom článku, jej platnosť nie je jeden deň, teda 24 hodín.

Rezort dopravy vysvetľuje spôsob platnosti novej známky slovami: „Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky“.

Pozor na platnosť!

V praxi to znamená, že platnosť jednodňovej známky môže byť len niekoľko hodín. Zakúpiť si ju bude možné tradične cez portál eznamka.sk alebo na ktoromkoľvek oficiálnom predajnom mieste Národnej diaľničnej spoločnosti. Jednodňovú diaľničnú známku si už teraz môžete zakúpiť prostredníctvom vyššie uvedeného portálu.

Koniec ročnej známky. Čo s ňou bude ďalej?

Ďalšou novinkou, ktorá oficiálne nadobudne platnosť 1. augusta, je ukončenie predaja klasickej ročnej diaľničnej známky. V ponuke zostáva 365-dňová. Jej výhodou je väčšia flexibilita v porovnaní so staršou verziou. 1-ročnú známku, ktorá platila vždy do konca januára, si tak po novom už nekúpite.

Ak sa však stalo, že ste si tento druh diaľničnej známky zakúpili v poslednej dobe, nemusíte sa ničoho obávať. Platnosť jej končí klasicky posledným januárovým dňom. Následne si už budete môcť zakúpiť len modernejšiu alternatívu. Prehľad jednotlivých druhov diaľničných známok nájdete v tabuľke nižšie.

Prehľad diaľničných známok na Slovensku
Druh známky do 31. 7. 2024 od 1. 8. 2024
Jednodňová 5,40 €
10-dňová 12 € 12 €
30-dňová 17 € 17 €
Ročná 60 €
365-dňová 60 € 60 €

 




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ