PORADŇA

Cestujete na dovolenku? Pozor na falošné odťahovky, máme ich aj na Slovensku

Na letných cestách do zahraničia sa môžete ľahko dostať do pasce falošnej odťahovej služby, ktoré vás chcú obrať o peniaze.

Vydané  Text: 

Letné dovolenky sú pre mnohých z nás synonymom oddychu a objavovania nových miest. Či už cestujeme autom po malebných európskych krajinách alebo sa vydávame na dobrodružnú cestu do vzdialenejších destinácií, málokedy myslíme na to, čo by sa mohlo stať, keby sa naše auto pokazilo.

ADAC Abschleppdienst - PROFI SERVICE WERKSTATT bei Bremen

Avšak, realita cestovania so sebou prináša aj svoje úskalia a tak sa môže stať, že sa stanete účastníkom nehody alebo sa vám auto prosto pokazí. Vtedy by sme mali byť obzvlášť opatrní. Zvlášť v zahraničí, kde sa môžete ľahko stať obeťou falošných odťahových služieb. Tieto podvodné spoločnosti sa snažia využiť vašu zraniteľnosť v krízovej situácii. Inak povedané, často si účtujú neprimerané sumy za svoje služby alebo dokonca vykonávajú zbytočné opravy.

V ktorých krajinách sa vyskytujú falošné odťahovky?

Turisti by sa v prípade poruchy v zahraničí nemali slepo spoliehať na akúkoľvek pomoc. ADAC už od roku 2021 varuje pred falošnými odťahovými spoločnosťami, ktoré pôsobia najmä v bývalej východnej Európe a snažia sa turistov oklamať drahšími cenami služieb. Okrem Maďarska a Srbska sú podvodníci čoraz aktívnejší v Bulharsku, Chorvátsku a Slovinsku. Podľa ADAC-u je v ich hľadáčiku aj Slovensko, Litva a Poľsko.

Obzvlášť rizikové sú situácie, keď sa nepozvaní zamestnanci odťahovej služby „náhodou“ objavia na mieste poruchy. Títo podvodníci sa často vydávajú za partnerov renomovaných autoklubov a nosia profesionálne oblečenie, aby si získali dôveru vodičov. V prípade, že nemôžete kontaktovať svoju poruchovú službu kvôli rušičkám, ADAC odporúča vypnúť vozidlo a prejsť niekoľko metrov pešo, aby ste mohli zavolať pomoc z miesta, kde rušičky nebudú fungovať.

Príkladom zložitosti tejto situácie je aj prípad, ktorý zverejnil nemecký autoklub. Fotografia kamióna podvodnej cestnej asistenčnej služby nesie nápis ACDC napísaný rovnakým písmom ako ADAC, čo môže zmiasť aj skúsených vodičov. Preto je dôležité byť vopred informovaný a pripravený. Pred cestou si overte kontaktné čísla spoľahlivých odťahových služieb v danej krajine a majte po ruke číslo aj tej vašej. Pamätajte, že opatrnosť a príprava môžu zachrániť nielen vašu peňaženku, ale aj vašu dovolenku.

Zdroje:  ADAC





ODPORÚČANÉ