AKTUALITA

Nový Cadillac Sollei pripomína 50. roky, zlatú éru koncernu GM a slobodu spojenú s cestovaním

V tejto chvíli je ohromný štvormiestny luxusný kabriolet Cadillac Sollei len koncept, je však postavený na sériových základoch modelu Celestiq.

Vydané Text: 

Koncern General Motors priznáva, že inšpiráciou pri návrhu nového ohromujúceho kabrioletu Cadillac Sollei brali jeho zamestnanci z modelov Eldorado predstavených po druhej svetovej vojne.

Americké automobily prekypovali v 50. rokoch luxusom i rozmermi. A aby GM zdôraznilo príslušnosť novinky ku starej generácii klasických áut, dostal Sollei karosériu lakovanú historickým pastelovým odtieňom. Volá sa Manila Cream a prvýkrát sa objavil na Cadillacoch v rokoch 1957 až 1958.

Cadillac SOLLEI

Ak by ste inšpiráciou v minulosti predsa len pochybovali, stačí sa pozrieť na otočný ovládač v interiéri umiestnený na stredovom tuneli. Hneď vedľa dizajnéri vyobrazili siluety pôvodných áut, okrem iného modelu Eldorado s obrovskými plutvami.

Priestor pre posádku však zaslúži viac pozornosti, ako len upútavku na jeden nenápadný detail. Je totiž čalúnený prvotriednou svetložltou kožou Nappa s ružovým pigmentom a vykladaný drevenými, ručne spracovanými intarziami. Vzory vytvorené rôznou farbou potom majú vytvárať spojitosť do slnkom a svetlom.

Cadillac SOLLEI

Cadillac však upozorňuje na ďalšiu spojitosť s okolitým svetom či prírodou. V aute sú napríklad špeciálne píšťalky vytvorené pomocou 3D tlače, ktoré slúžia posádke na prilákanie vtákov. A aby vám čas pri tom utekal príjemnejšie, v zadnej časti medzi sedadlami nájdete chladiaci box i s karafou a pohármi na niečo dobré, tekuté.

So sériovou technikou

Pokiaľ ide o techniku, automobilka je trochu skúpa na slovo. Vieme ale, že koncept Cadillac Sollei konštruktéri postavili na základoch elektrickej limuzíny Celestiq. Ak by kabriolet kompletne prevzal jej techniku, zákazníci by dostali otvorený model s dvomi elektromotormi s výkonom 608 koní a krútiacim momentom skoro 870 newtonmetrov. Batéria by potom mohla mať kapacitu až 111 kWh, čo by stačilo na dojazd viac ako 480 kilometrov.

Cadillac SOLLEI

Na palubnej doske kabrioletu Sollei neprehliadnete 55-palcovú obrovskú obrazovku, ktorú dopĺňajú ďalšie dva dotykové displeje medzi sedadlami.

Dostane sa Cadillac Sollei do sériovej výroby? Trochu dúfame, že áno. Navyše aj GM už istý čas sľubuje zákazkovú produkciu luxusných špeciálov, ktoré by mohli konkurovať britským modelom Rolls-Royce. Sollei považujeme za výbornú príležitosť, ktorú by bola škoda prepásť.

 

 







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie