Aktualita

Jaguar Land Rover vyraďuje zo svojej ponuky 5 modelov, firma tvrdí, že na nich „skoro nič nezarába“

Avizované škrty v modelovom sortimente koncernu Jaguar Land Rover sa Nitry týkať nebudú. Firma aktuálne likviduje modely Jaguaru.

Vydané  Text: 

Britská automobilka oznámila minulý týždeň pre mnohých nepochopiteľnú správu. V rozhovore pre portál Automotive News Europe prišiel zástupca značky Jaguar Land Rover (JLR) s doslova šokujúcim vyhlásením: do konca roka 2024 Jaguar vyradí z ponuky až päť svojich modelov. To všetko sa deje uprostred veľkej transformácie značky, ktorá sa zaviazala, že v blízkej budúcnosti bude plne elektrická. Jaguar chce tiež posunúť svoje produkty na vyššiu úroveň, čo by pre skupinu JLR malo byť ziskovejšie.

Takýto rázny krok pravdepodobne nečakal nikto, aj keď Jaguar už dlhšiu dobu hovorí o svojich ambicióznych elektrických plánoch. Avšak ukončenie prakticky celého portfólia je v dnešnej dobe poľavujúceho záujmu o batériové autá prekapivé. V každom prípade môžeme očakávať, že budúci rok sa začne objavovať nová generácia plne elektrických áut. Jaguar zo začiatku plánuje tri nové modely postavené na platforme s názvom JEA (Jaguar Electrified Architecture). 

Tvrdohlavý Jaguar?

Napriek stagnujúcemu, respektíve spomaľujúcemu dopytu po elektrických vozidlách si Jaguar pevne stojí za svojim. Automobilka vidí budúcnosť v batériovej mobilite. Z ponuky zmiznú modely  XE, XF, F-type, E-Pace a I-Pace. Jediným modelom, ktorý ostane v ponuke aj v roku 2025, bude len SUV Jaguar F-Pace. Mnohých pritom prekvapuje koniec predaja modelu I-Pace. V minulosti totiž Jaguar tvrdil, že elektrický I-Pace bude súčasť ponuky spolu s novou generáciou elektromobilov. Je však očividne, že automobilka zmenila názor a spomínaný crossover čaká taktiež zánik.

Dôvodom je vraj nulová ziskovosť

Pre portál Automotive News Europe sa ešte 19. júna generálny riaditeľ Jaguaru, Adrain Mardel, vyjadril k vyraďovaniu modelov takto: „Odstraňujeme päť produktov, všetky s nižšou hodnotou. Žiadny z nich nepatrí k vozidlám, na ktorých sme zarobili peniaze, preto ich budeme nahrádzať novými modelmi na novej architektúre“. Zákulisné informácie z prostredia automobilky hovoria, že za takýmto koncom modelov je snaha konkurovať Bentley. Teda, že sa spoločnosť zameria na drahšie stroje s menším počtom predaných kusov, no vyššími maržami.

Asi by sme mali pripomenúť, že hlavným rozdielom medzi týmito britskými automobilkami je skutočnosť, že Bentley bude pokračovať v predaji áut so spaľovacími motormi aj v nasledujúcom desaťročí. Podľa pôvodného plánu malo Bentely prejsť do roku 2030 na čisto elektrický pohon. Tento plán (tak ako mnohé iné automobilky) však Briti prehodnotili a odložili o tri roky. Ako bude tento konkurenčný boj prebiehať a kto „sa bude smiať naposledy“, zistíme až časom.

Na záver dodávame, že JLR bude naďalej vo svojom nitrianskom závode vyrábať nové autá pre zákazníkov takmer 130 krajín. Ide o off-roady  Land Rover Discovery, Defender 90, 110 a 130 a úžitkový Defender Hard Top. Avizované škrty sa preto Nitry zatiaľ netýkajú.





ODPORÚČANÉ