Red Bull RB17: Posledný Red Bull z pera Adriana Neweyho poháňa atmosférická V10 so šialeným výkonom

Základná cena má byť tesne pod 6 miliónov libier, no vyskladať si ho viete podľa svojich predstáv.

Navrhnutý bol priamo Adrianom Neweym.
Vydané  Text: 

Red Bull RB17 je po rokoch čakania oficiálne tu. Hyperšport poháňa atmosférický motor a má viacero technológií priamo z Formuly 1.

Krátko pred príchodom celosvetovej pandémie COVID-19 sa v Red Bulle pripravovali na predstavenie úplne nového monopostu s označením RB17. Samotná pandémia však všetko zmenila a Max Verstappen v roku 2021 jazdil na prvom majstrovskom aute, ktoré bolo len zásadnou iteráciou predchádzajúceho RB16 s označením RB16B. V roku 2022 však Red Bull ukázal monopost s označením RB18, čím došlo k preskočeniu jednej generácie. To sa však všetko zmenilo na Festivale rýchlosti v Goodwoode.

RB17 je realitou!

Red Bull RB17 sa dočkal žiary výstavného pódia. Avšak nie ako monopost, ale ako hyperšportové auto, ktorého vznikne celkovo len 50 kusov. Aby toho nebolo málo, RB17 v sebe spája 20-ročné skúsenosti Red Bullu zo sveta F1 a inovačné myslenie jedného z najúspešnejších konštruktérov zo sveta motorsportu – Adriana Neweyho.

Red Bull RB17

Dlhoočakávaný hyperšport poháňa atmosférický motor V10 s maximálnym výkonom 1 200 koní. Charakteristický prejav spaľovacej jednotky je podčiarknutý červeným limitom otáčok s hodnotou 15 000. Nakoľko takýto výkon by nebolo za normálnych okolností jednoduché prenášať na zadnú nápravu, v Red Bull Advanced Technologies vyvinuli špeciálnu karbónovú prevodovku. Aj vďaka nej auto môže uháňať rýchlosťou až 350 kilometrov za hodinu.

 

 

Red Bull dbal na zážitok

RB17 vďaka svojmu karbónovému monokoku odvezie dvoch cestujúcich, pričom jeho hmotnosť nepresahuje 900 kilogramov. Red Bull však s modelom RB17 nechce byť len doručovateľom 50 kusov áut. Práve naopak. Pri kúpe tohto automobilového klenotu sa od Red Bullu poskytuje špeciálny prístup a proces personalizácie. Zákazník tak má možnosť zúčastniť sa viacerých testovacích dní na tých najprestížnejších okruhoch sveta. Každý jeden exemplár RB17 je navyše možné prispôsobiť podľa želaní majiteľa, od farby karosérie až po výber materiálov na palube.

Pri príležitosti predstavenia tohto modelu sa Christian Horner, šéf Oracle Red Bull Racing, nechal počuť: „Sme nadšení z predstavenia modelu RB17 na Festivale rýchlosti v Goodwoode. Ide o projekt, ktorý je jedným z najautentickejších a najvzrušujúcejších, na akom sa Red Bull Advanced Technologies doteraz podieľal. S 20-ročnou históriou vo svete F1, z ktorej môžeme čerpať ako organizácia zameraná na výkon, bolo pre nás prirodzené navrhnúť vlastný hyperšport od základov. Spojením technickej inovácie, úspechu a emocionálnej príťažlivosti je RB17 prelomovým autom. Som veľmi hrdý na tím a teší ma, že vidím jeho svetový debut. Očakávame, že RB17 sa stane budúcou klasikou.“

Red Bull RB17

Posledný Red Bull od Neweyho?

V podobnom duchu sa vyjadril aj hlavný konštruktér Oracle Red Bull Racing, Adrian Newey. Pre neho ide zároveň pravdepodobne o posledné auto, ktoré navrhol pod značkou Red Bull. Očakáva sa, že v budúcej sezóne F1 bude spolupracovať s inou stajňou. Jeho slová preto hovoria za všetko: „Uvažoval som o myšlienke prijať výzvu navrhnúť náš vlastný hyperšport, od konceptu až po dodanie mnoho rokov a bol to úžasný projekt. Je skutočne pozoruhodné, že konečne nastal deň, kedy odhalíme a uvidíme zrod modelu RB17. Hyperšportové auto RB17 zahŕňa všetko, za čím stojíme – nepopierateľnú silu, rýchlosť a krásu. Je veľmi prispôsobivý vo svojich schopnostiach a dbali sme na to, aby sme ho navrhli ako dvojmiestne auto, aby bolo možné zažiť vzrušenie z jazdy rýchlosťou F1 s priateľom alebo partnerom.“

Zároveň sa istým spôsobom podarilo potvrdiť aj cenovku za tento jedinečný automobil. Christian Horner na otázku jedného z prítomných novinárov odpovedal, že cena bude tesne pod 6 miliónov libier.

Red Bull RB17




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ