AKTUALITA

Vedci protestujú: Toyota Mirai nesmie byť oficiálnym automobilom olympijských hier!

Ide síce o vozidlo, ktoré znižuje svojou jazdou emisie, no vedci sa odvolávajú na neekologické spôsoby výroby vodíka.

Podľa nich by malo byť nahradené ekologickejším modelom
Vydané Text: 

Toyota Mirai, vodíkové vozidlo s palivovými článkami (FCEV), sa stalo terčom kritiky vedcov, ktorí tvrdia, že nie je dostatočne čisté na to, aby bolo nazývané skutočne bezemisným vozidlom. Centrum pre udržateľnú cestnú dopravu adresovalo otvorený list organizátorom Olympijských hier, v ktorom žiadajú odstránenie Toyoty Mirai ako oficiálneho vozidla 33. olympiády.

Vyjadrili obavy, že propagácia vodíkového auta Toyota nie je v súlade s vedeckými cieľmi dosiahnutia nulových emisií a poškodí povesť Olympijských hier 2024. Toto všetko napísali do listu, ktorý podpísalo viac ako 120 vedcov a inžinierov. Myslia si, že stále existuje možnosť zmeniť kurz a naliehajú, aby Toyotu Mirai nahradili čisto elektrickým vozidlom.

Medzivládny panel pre zmenu klímy jasne uvádza, že elektrické vozidlá sú najúčinnejším spôsobom dekarbonizácie osobnej dopravy. Vodík používaný na pohon cestnej dopravy nie je v súlade s cieľmi sveta v oblasti nulových emisií a riskuje odvádzanie pozornosti a oneskorenie riešení, ktoré už dnes reálne máme k dispozícii.

Inzercia

Inzercia

Rovnako ako na olympijských hrách v Tokiu v roku 2020 (uskutočnených v roku 2021), je Toyota oficiálnym dodávateľom vozidiel v Paríži. To zahŕňa 1 150 batériových elektrických vozidiel (pravdepodobne bZ4X), ako aj 10 vodíkových autobusov a 500 vozidiel Mirai.

List podpísalo viac ako 120 vedcov

Tieto vozidlá používajú palivové články pre premenu vodíkového plynu na elektrickú energiu, ktorá následne napája malú batériu, a tá dodáva energiu elektromotoru. Napriek tomu, že neprodukujú iné emisie než vodu, vedci tvrdia, že Mirai nespĺňa ambície Olympijských hier v oblasti nulových emisií, pretože väčšina kupcov ju aj tak bude napĺňať vodíkom, ktorý pochádza z fosílnych palív, ako je metán.toyota mirai

Vedci tvrdia, že zelený vodík je výrazne čistejší, ale stále vyžaduje na výrobu trikrát viac obnoviteľnej elektrickej energie než ekvivalentné elektrické vozidlá. V dôsledku toho sú modely poháňané zeleným vodíkom najmenej trikrát drahšie na prevádzku. List uzavreli výzvou, aby sa Olympijské hry zamerali výhradne na elektrické vozidlá, a ukázali tak svetu, že im budúcnosť planéty nie je ľahostajná.

Inzercia

Inzercia

Zdroj: CSRF, Hydrogen Insight







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie