PORADŇA

Klimatizácia v aute: Ako ju udržať v kondícii bez nutnosti drahého servisu?

V tomto článku vám prezradíme, ako udržať klimatizáciu v aute v top stave a na čo si dať pozor.

Vydané  Text: 

Klimatizácia sa stala neodmysliteľnou súčasťou moderných áut. V horúcich letných mesiacoch prináša vytúžený chládok a komfort, no treba si uvedomiť, že ako každý iný komponent v aute vyžaduje aj pravidelnú starostlivosť. Zanedbaná klimatizácia môže narobiť viac škody ako úžitku, preto je dôležité vedieť, na čo si dať pozor a akú údržbu jej dopriať.

Prečo je potrebná pravidelná údržba klimatizácie?

Pravidelná údržba klimatizácie nie je len o tom, aby ste mali v aute chladno. Má hneď niekoľko dôležitých funkcií:

  • Zaisťuje optimálnu funkčnosť: Pravidelný servis predchádza poruchám a predlžuje životnosť klimatizačného systému.
  • Zlepšuje kvalitu vzduchu: Odstraňuje znečistenia, plesne a baktérie, ktoré sa v systéme časom usadzujú a znečisťujú vzduch v interiéri auta. To môže mať negatívny vplyv na zdravie, najmä u alergikov a astmatikov.
  • Znižuje prevádzkové náklady: Pravidelne udržiavaná klimatizácia pracuje efektívnejšie a spotrebuje menej energie, čím šetríte palivo.
  • Zvyšuje komfort jazdy: Príjemná klíma v aute znižuje únavu vodiča a zvyšuje jeho koncentráciu, čo je obzvlášť dôležité pri diaľničných jazdách.

Čo by mala zahŕňať údržba klimatizácie?

  • Výmena vzduchového filtra : Vzduchový filter zabraňuje vniknutiu nečistôt a alergénov do interiéru vozidla. Jeho pravidelná výmena je kľúčom k zabezpečeniu čerstvého vzduchu.
  • Čistenie vetracích kanálov : Odstraňuje nahromadené nečistoty.
  • Dezinfekcia systému : Použitie vhodných dezinfekčných prostriedkov zaisťuje, že vzduch vo vozidle bude čerstvý a čistý.
  • Kontrola tesnosti systému a plnenie plynu : Pre optimálny výkon klimatizácie je nevyhnutné zabezpečiť, aby bol systém správne utesnený a naplnený chladiacim médiom.

Pre dosiahnutie maximálneho komfortu a efektívnosti klimatizácie dodržiavajte nasledovné rady: Nastavte si o 5-6 °C nižšiu teplotu ako vonku. Pred jazdou vetrajte interiér auta, vypínajte klimatizáciu 5-10 minút pred koncom jazdy a parkujte auto v tieni. Dbajte na pravidelnú kontrolu a servis klimatizácie aspoň raz ročne a pravidelne vymieňajte peľový filter. Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov predĺžite životnosť klimatizácie, zlepšíte jej funkčnosť a ušetríte peniaze za opravy. Klimatizácia vám tak bude spoľahlivo slúžiť a spríjemňovať jazdy v horúcich letných dňoch.





ODPORÚČANÉ