Slnko a letné horúčavy v tichosti ničia vaše auto! Toto sú najčastejšie chyby, ktorých sa motoristi dopúšťajú

Chrániť auto pred slnkom a vysokými teplotami v lete je dôležité nielen pre zachovanie jeho estetického vzhľadu, ale aj pre jeho celkovú funkčnosť a životnosť. Vysoké teploty a intenzívne slnečné žiarenie môžu spôsobiť poškodenie laku, interiéru a dokonca aj mechanických častí vozidla. Prinášame niekoľko tipov, ako efektívne chrániť svoje auto počas horúcich letných dní.

Vydané  Text: 

OCHRANA LAKU

Lak vozidla je vystavený intenzívnemu slnečnému žiareniu, ktoré môže spôsobiť jeho vyblednutie a poškodenie. Pravidelné voskovanie a používanie ochranných prípravkov s UV filtrom pomôže zachovať farbu a lesk laku. Voskovanie by sa malo vykonávať aspoň dvakrát ročne, ideálne pred letnou sezónou a po nej. Okrem toho nezabúdajte na ošetrovanie gumových tesnení a stieračov, ktoré môžu vplyvom vysokých teplôt strácať svoju pružnosť a funkčnosť.

POZOR NA VTAČÍ TRUS

Ak na vašom aute zbadáte vtáčí trus, určite neváhajte s jeho odstránením, a to najmä v lete. Na laku môže spôsobiť škody, ktoré by mohli byť drahé na opravu. Čím dlhšie je trus na karosérii, tým väčšie je riziko poškodenia. Vtáčí trus obsahuje silne korozívne látky a kyseliny, ktoré môžu poškodiť lak a zanechať nevzhľadné fľaky. Samotný trus obvykle nie je pre lak taký problém, ale v kombinácii so slnečným žiarením môže vzniknúť problém. Lak sa na priamom slnku rýchlo ohrieva, a najmä v lete pri vysokých teplotách začína mäknúť. Naopak trus pomaly tvrdne, a agresívne kyslé látky sa dostávajú do laku. Preto je dôležité trus čo najskôr odstrániť, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia. Môže sa stať, že agresívne látky sa dostanú až na základovú farbu, a škody už nebudú možné odstrániť.

ÚDRŽBA KLIMATIZÁCIE

Funkčná klimatizácia je nevyhnutná pre pohodlnú jazdu počas horúcich dní. Pravidelne kontrolujte a udržiavajte klimatizačný systém, aby ste zabezpečili jeho správne fungovanie. V prípade potreby doplňte chladivo a vymeňte peľový filter. Ak cítite nepríjemný zápach z klimatizácie, nechajte ju vydezinfikovať.

PRASKAJÚCE PLASTY

Interiér vozidla je rovnako dôležitý ako jeho exteriér. Slnečné lúče môžu poškodiť čalúnenie, plastové diely a elektroniku. Používanie ochranných prípravkov na čalúnenie a plasty pomôže predchádzať ich vysychaniu a praskaniu. Okrem toho môžete použiť aj ochranné poťahy na sedadlá a volant, ktoré znížia ich vystavenie slnečnému žiareniu.

CLONY NIE SÚ NA SMIECH

Slnečné clony a tienidlá sú skvelým spôsobom, ako znížiť teplotu v interiéri vozidla. Tieto pomôcky sa ľahko pripevňujú na okná a dokážu znížiť teplotu v aute až o niekoľko stupňov. Okrem toho chránia palubnú dosku, volant a sedadlá pred priamym slnečným žiarením, čím predchádzajú ich vyblednutiu a poškodeniu.

HĽADAJTE TIEŇ

Najjednoduchším a najúčinnejším spôsobom, ako chrániť auto pred slnkom, je parkovať ho v tieni. Ak máte možnosť, využívajte garáže alebo prístrešky. Ak takéto možnosti nemáte, snažte sa nájsť miesto, kde je aspoň čiastočný tieň, napríklad pod stromami alebo budovami. Týmto spôsobom znížite priame vystavenie slnečnému žiareniu a ochránite lak aj interiér vozidla.

Parkovanie na chodníkoch

VETRANIE JE ZÁKLAD

Ak je vaše vozidlo zaparkované na slnku, pred jazdou ho dôkladne prevetrajte. Otvorte všetky dvere a okná, aby sa horúci vzduch rýchlo vyvetral. Potom naštartujte motor a zapnite klimatizáciu, aby sa interiér ochladil na príjemnú teplotu.

MERANIE TLAKU

Vysoké teploty môžu ovplyvniť tlak v pneumatikách, čo môže viesť k ich rýchlejšiemu opotrebovaniu alebo dokonca k defektu. Pravidelne kontrolujte tlak v pneumatikách a udržiavajte ho na odporúčanej úrovni. Týmto spôsobom zabezpečíte bezpečnú a pohodlnú jazdu.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete efektívne chrániť svoje auto pred slnkom a vysokými teplotami počas letných mesiacov. Týmto spôsobom predĺžite jeho životnosť a zachováte jeho estetický vzhľad aj funkčnosť.

SLEDUJTE NÁS AJ NA INSTAGRAME:


Zdroje:  Volkswagen




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!


ODPORÚČANÉ