PORADŇA

Čo sa stane, ak počas jazdy omylom stlačíte tlačidlo štart/stop?

Nastane po stlačení tlačidla panika a chaos? Alebo sa nestane absolútne nič?

Vydané  Text: 

Väčšina z nás sa už z času na čas zamyslela nad tým, čo sa stane, ak počas jazdy stlačíme tlačidlo štart-stop, respektíve tlačidlo na naštartovanie a vypnutie motora. Niektorí to už možno aj vyskúšali a tí, ktorí nechcú čeliť nežiadaným následkom, sa v nasledujúcich riadkov dozvedia, čo sa naozaj stane.

V minulosti ste auto naštartovali po vložení kľúča. Dnešné moderné auto však na rovnakú funkciu využíva štartovacie tlačidlo. To sa stláča vtedy, keď chcete uviesť motor do prevádzky. Čo sa však stane, ak sa toto tlačidlo náhodne stlačíte počas jazdy?

Pri pomalej rýchlosti

Keď auto ide rýchlosťou do 8 km/h by malo auto zastaviť bez toho, aby sa niečo poškodilo. Dôvodom zastavenia auta je najmä rýchlosť. Niektoré autá sú naprogramované tak, že prikazujú autu zastaviť pri určitej maximálnej rýchlosti.

Inzercia

Čo sa stane, ak počas jazdy stlačíte štartovacie tlačidlo?

Pri vyššej rýchlosti

Keď to isté spravíte počas jazdy v rýchlosti 88 km/h, nič sa nestane. Inými slovami, program auta neposlúchne pokyn alebo ho bude považovať za neplatný. Táto funkcia je integrovaná hlavne preto, aby sa zabránilo poškodeniu vášho auta alebo aby nedošli k ujme ostatní účastníci cestnej premávky. S touto funkciou by ste sa však nemali hrať, keď je auto v pohybe.

Čo ale v prípade, že potrebujete zastaviť auto kvôli nejakému mechanickému problému?

  • Zaraďte neutrál: Ak vaše auto napríklad začalo nekontrolovane zrýchľovať, ako prvé treba zaradiť neutrál, pretože v tomto jazdnom režime sa „odpoja kolesá od motora“. Platí to rovnako pre manuálne aj automatické prevodovky. Toto je zďaleka najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako vyriešiť akékoľvek nekontrolovateľné a nechcené problémy so zrýchlením.
  • Jemné brzdenie: Po zaradení neutrálu pomaly a jemne začnite brzdiť. Hlavne žiadnu paniku.
  • Skontrolujte brzdový pedál: Po predchádzajúcich bodoch by ste sa mali pokúsiť vrátiť plynový pedál do normálnej polohy zdvihnutím špičky nohy. Tento úkon vyžadujú hlavne staršie autá, ktorým sa môže plynový pedál zaseknúť. Nezabudnite vždy sledovať cestu.
  • Výstražné svetlá: Dajte ostatným vedieť, že máte problém. Výstražné svetlá sú v týchto scenároch naozaj potrebné. Pamätajte, že prioritou je upozorniť ich, nebojte sa ich naštvať. Aby som bol konkrétnejší, trúbte, blikajte, robte čokoľvek, aby ste im to povedali.
  • Nízke otáčky: Ak ste vyskúšali už všetko, máte veľkú šancu zastaviť vozidlo na bezpečnom mieste, alebo ho aspoň spomaliť. Posledným problémom je motor, ktorý by sa mal vypnúť pri vytiahnutí kľúča. Ak máte auto s automatickou prevodovkou, nepreraďujte do režimu P, ale nechajte režim N. Ak máte namiesto kľúča spomínané tlačidlo štart/stop, stačí ho podržať na tri sekundy a motor by sa mal vypnúť.





ODPORÚČANÉ



Inzercia