NOVINKA

Modré valce na kilometrovníkoch nie sú len na ozdobu, skoro nikto ale nepozná ich účel

Dodatočná úprava týchto dopravných značiek znižuje počet dopravných nehôd a zároveň zachraňuje životy, valce na kilometrovníkoch ale skoro nikto nepozná.

Vydané  Text: 

Kilometrovníky. V každej krajine ich nájdete v obrovských počtoch. Len na niektorých sa ale v posledných rokoch objavujú zvláštne modré valce. Motoristi ich účel obvykle nepoznajú, navyše vyskytujú sa len v niektorých štátoch.

Ako prví s nimi prišli Holanďania v roku 2014, keď ich začali montovať pozdĺž diaľnice A7, neďaleko mesta Beetsterzwaag. Na prvý pohľad ide o v zásade primitívnu konštrukciu, lenže má zaujímavý účel.

valce na kilometrovníkoch

Ochrancovia zistili, že v tejto lokalite často hynú po zrážkach s automobilmi sovy pálené. Keď skúmali, prečo sa tak deje, zistili pozoruhodnú vec. Títo dravci si zvykli využívať kilometrovníky ako posed, z ktorého pozorujú okolie a snažia sa vypátrať korisť. Už tušíte, kam tým mierime?

Nebezpečné vzdušné víry

Problém je v tom, že niektoré značky sú príliš blízko pri diaľnici, na ktorých sa vozidlá pohybujú vysokými rýchlosťami. Hlavne mladé sovy častokrát po vyrušení autom a vzlietnutí strhol prúd vzduchu a buď sa poranili už v tej chvíli, alebo ich následne zrazil ďalší automobil.

Ako demonštruje video, dodatočne namontovaný modrý valec sove či inému dravcovi nedovolí zaujať stabilnú polohu, takže zviera radšej odletí. Vôbec nepochybujeme o tom, že toto riešenie nie je pre operenca príjemné. Na druhej strane mu však môže táto jednoduchá a efektívna pomôcka zachrániť život, takže menší diskomfort za to určite stojí.

Navyše s veľkou pravdepodobnosťou ušetrí i peniaze. Pri stretoch s vtákmi to môže odniesť čelné sklo, svetlá či krehkejšie plastové časti. Nehovoriac o tom, že len samotná sova pálená patrí medzi ohrozené druhy a vo väčšine štátov je zákonom chránená.

 

Inzercia


Zdroje:  ED.nl





ODPORÚČANÉ



Inzercia