PORADŇA

Ako často meniť stierače? Mnohí z nás tento interval zanedbávajú

Stierače sú neoddeliteľnou súčasťou každého auta. Ich výmena však trápi nejdeného motoristu, a preto ju často dlho odkladajú, čo by určite robiť nemali.

A čo vy, kontroluje a meníte svoje v pravidelných intervaloch?
Vydané  Text: 

Keď premýšľate o údržbe auta, stierače čelného skla pravdepodobne nie sú to prvé, čo vám napadne. Avšak, sú nesmierne dôležitou súčasťou vášho vozidla a kľúčové pre bezpečnú jazdu. Kedy je teda správny čas na to, aby sme stierače na aute vymenili za nové? Odborníci sa zhodujú na tom, že stierače na aute by sa mali meniť raz za rok. Nemusí to však platiť automaticky. Záleží na tom, ako auto používate, parkujete a ako sa o nich a čelné sklo auta staráte.

Stierače majú nenahraditeľnú úlohu. Udržiavajú sklo čisté a bez prekážok, čo vám zabezpečí ničím nerušený výhľad počas jazdy. Mnoho vodičov ich údržbu zanedbáva, myslia si, že nevyžadujú žiadnu pozornosť alebo údržbu, no to môže byť veľká chyba.

Prečo je dôležité pravidelne kontrolovať stierače?

Ako každá iná časť vášho auta, aj stierače sa opotrebúvajú. Ak ich nevymeníte v čase kedy prestanú efektívne čistiť sklo, môžete zvýšiť riziko nehody. Nepredvídaná búrka alebo špina na čelnom skle môže viesť k nebezpečným situáciám, ako je neskoré spozorovanie chodcov pred vozidlom alebo pomalá reakcia, ktorá môže spôsobiť kolíziu.

Inzercia

Nesprávne fungujúce alebo poškodené stierače môžu mať vplyv aj na vaše auto poistenie. Poisťovňa môže odmietnuť vyplatiť poistné, ak dôjde k nehode kvôli zanedbanej základnej údržbe vozidla. Ak zlý stav stieračov zhoršil výhľad a prispel k nehode, môžete prísť o peniaze. A to nikto z nás určite nechce.

ako casto menit stierace

Stierače by ste mali meniť aspoň raz ročne, hoci mnohí vodiči si to neuvedomujú. Tie moderné sú navrhnuté tak, aby vydržali približne šesť mesiacov, preto je dobré si do kalendára zapísať, že ich treba kontrolovať každého pol roka a v prípade zistenia nedostatku vymeniť.

Inzercia

Ako spoznáte, že je čas vymeniť stierače?

Existujú jasné príznaky opotrebenia:

  1. Šmuhy a škvrny – Ak stierače, ktoré predtým odstraňovali dážď a vlhkosť bez problémov, teraz zanechávajú šmuhy, je čas ich vymeniť. Skontrolujte, či pod nimi nie je nejaký odpad
  2. Trhliny a rozštiepenie gumy – Ak gumy na stieračoch majú na sebe praskliny, je potrebné ich vymeniť
  3. Skákajúce stierače – Ak vám „skáču“ po skle namiesto toho, aby sa plynule dotýkali povrchu, môže to byť znak, že sa počas horúceho leta zdeformovali

ako casto menit stierace

Keď si všimnete, že stierače počas jazdy pískajú, nemusí to nutne znamenať, že sú opotrebované. Môže to byť spôsobené ich prílišným uvoľnením alebo príliš rýchlym nastavením. Aj v takomto prípade sa odporúča prebehnúť ich navlhčenou handrou, kedy dokážete odstrániť aj prípadnú špinu spôsobujúcu zvukové stopy.

Ako vymeniť stierače

Výmenu zvládne stredne zručný motorista. Ak si však na to netrúfate, radšej navštívte servis. Teleso stierača je totiž uchytené na ramene v tvare písmena U a na ramene je západka, ktorá spoj zaisťuje. Pri nasadzovaní nového stierača si preto dajte pozor, aby západka na novom stierači zacvakla. Ak by sa tak nestalo, stierač by sa mohol počas jazdy uvoľniť. Prišli by ste nielen o stierač. Kovové rameno by sklo auta vážne poškodilo.

Zdroj: CasselsGarage






ODPORÚČANÉ



Inzercia