Nová diaľničná známka je realitou! Aká je jej cena, platnosť a odkedy bude dostupná?

Parlament oficiálne schválil novú diaľničnú známku. Zároveň končí tá, ktorá mala kedysi medzi motoristami najväčšiu obľubu.

Novela zákona už dostala podpis aj od prezidenta.
Kedy začne platiť a koľko bude nová známka stáť?
Vydané  Text: 

Už o pár týždňov dôjde k oficiálnemu zavedeniu nového druhu diaľničnej známky. Stane sa tak podľa smernice Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ, ktorá pred časom zaviedla povinnosť predaja diaľničnej známky s najkratšou možnou platnosťou, 1 deň. Motoristi by si však napriek tomu mali dávať pozor. Nová diaľničná známka totiž neplatí 24 hodín! Za istých okolností sa dokonca môže stať, že jej platnosť bude výrazne kratšia.

Nová diaľničná známka na jeden deň

Parlament 12. júna 2024 oficiálne schválil zavedenie novej diaľničnej známky s dobou trvania 1 deň. Na 15. schôdzi hlasovalo „ZA“ zavedenie jednodňovej diaľničnej známky v 3. čítaní všetkých 135 prítomných poslancov. 25. 6. 2024 novelu zákona podpísal prezident, a tak sa už o pár týždňov dočkáme zavedenia novej diaľničnej známky. Zároveň skončí platnosť známky, ktorá už dnes nedávala príliš zmysel.

Novinka začne oficiálne platiť už 1. augusta 2024. V rovnaký deň skončí možnosť nákupu diaľničnej známky, ktorej platnosť bola 1 rok, teda zvyčajne do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka. V ponuke zostáva už len 365-dňová, 30-dňová, 10-dňová a po novom aj 1-dňová známka. Jej cena je pritom stanovená na najvyššiu možnú čiastku a teda 5,40 eura.

Inzercia

Mnoho Slovákov môže získať na auto príspevok vo výške tisícok eur. Takto sa k nemu dostanete…

Platnosť môže spôsobiť problémy

Rezort dopravy vysvetľuje spôsob platnosti novej známky slovami: „Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky“.

V jednoduchosti by sa teda dalo povedať, že ak si známku zakúpite večer po 20. hodine na ten istý deň, jej platnosť bude len 4 nasledujúce hodiny. Myslieť by na to mali predovšetkým motoristi, ktorí si známku kupujú večer pred cestou. Môže sa totiž stať, že chyba v zadaní dátumu na oficiálnom webe im môže dovolenku predražiť.

Porušili ste viac dopravných predpisov naraz? Zákon stanovuje, koľko pokút môžete dostať

Plánujete dovolenku v zahraničí? Pozor na alkohol! Nie všade si môžete dať pivo pred šoférovaním





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ



Inzercia