Zaujímavosť

Severokórejský elektromobil? To nie je vtip, tajomstvo vzniku tohto vozidla ale určite uhádnete

Štátna automobilka Madusan predstavila „svoj“ elektromobil širokej verejnosti v prvom videu.

Vydané  Text: 

Keď sa v televíznom spravodajstve či novinách objavia správy zo Severej Kórey, obvykle ide o testovanie zbraní alebo popravu. Dnes vám ale prinášame trochu neobvyklé informácie z KĽDR. Tamojší režim tvrdí, že má hotový prvý vlastný elektromobil. Ak vás zaujíma, kde sa vzalo batériové auto v krajine, ktorá sa stará hlavne o vyhrážky západu jadrovým konfliktom, a kde dodnes premávajú viac ako 40-ročné československé električky či Karosy B730, tu je vysvetlenie…

Madusan EV

Tak znie oficiálny názov severokórejského elektromobilu. Podla miestnej propagandy ide o „rýchly, elegantný, 4-dverový sedan s dojazdom 720 kilometrov“. Viac oficiálnych informácii sa k verejnosti nedostalo. Že v tom musí byť háčik? Ani náhodou. Je v tom hák veľkosti lodnej kotvy.

Preznačkovaný starý známy

Faktom je, že štátna automobilka Madusan sa na výrobe tohto auta podieľala maximálne vlastným logom. A možno ani tým nie. V skutočnosti totiž ide o prezlečený čínsky BYD Han, sedan vyššej strednej triedy s rozmermi 4980 x 1910 x 1495 x 2 920 mm (čo sú čísla platné pre dĺžku, výšku, šírku a rázvor kolies). Mimochodom, Han sa predáva už aj v Európe, no nie vo všetkých krajinách EÚ. V Nemecku cena toho sedanu začína na 69 020 eur. Podľa oficiálnej európskej stránky čínskeho výrobcu má tento model avizovaný dojazd 521 km (podľa metodiky WLTP).

 

Inzercia

Inzercia

Z (pomerne nekvalitných) záberov je vidieť, že Madusan je prakticky totožný s čínskym súdruhom. Samozrejme nie je prekvapivé, že sa čínsky elektromobil dostal do Severnej Kórey. Tieto krajiny udržiavajú dosť vrelé politické a obchodné vzťahy. Tieto autá sa dostali do KĽDR prostredníctvom štátnej spoločnosti Madusan Economic Federation, ktorá je podľa denníka The Korea Herald zameraná na zahraničný obchod. Obvykle sa pohybuje v energetike a točí sa tiež okolo elektroniky, takže táto jej nová aktivita v zásade neprekvapuje.

Pochopiteľ je na mieste tiež otázka, že pre koho je nový elektromobil určený. Veľká časť obyvateľov KĽDR má problém vyžiť z toho mála, ktoré zarába a často nemá ani na základne potreby, nie to ešte na elektriku. Logicky z toho vyplýva, že sa k Madusanu dostanú len stranícke kádre alebo úradníci, teda osoby idúce na ruku komunistickému režimu.

Inzercia


Zdroje:  INSIDEEVs, BYD





ODPORÚČANÉ