PORADŇA

Rada nad zlato: Ako dokážeme ušetriť peniaze pri cestovaní autom?

Viacero vecí pri jazde automobilom robíme neekonomicky. Toto sú rady, ako to zmeniť a celý proces zefektívniť.

Pomôže aj tempomat či správne nahustené pneumatiky
Vydané  Text: 

Keďže si všetci hľadáme spôsoby, ako ušetriť financie, jednou z oblastí, kde môžeme znížiť náklady, je aj náš spôsob jazdy. Úprava štýlu jazdy môže výrazne znížiť spotrebu paliva vášho vozidla. Začnite jazdiť opatrnejšie, akoby ste sa nikam neponáhľali a vychutnávali ste si jazdu. Znížte rýchlosť, obmedzte zbytočné zrýchľovanie a snažte sa nevytáčať motor k najvyšším otáčkam.

Plánovanie trasy a predvídavosť pri jazde sú ďalšie kľúčové aspekty. Ak budete pozornejší pri blížení sa ku križovatkám, kopcom a kruhovým objazdom, môžete udržať rovnomernejšiu rýchlosť a šetriť palivo. Optimalizácia jazdy v konštantnej rýchlosti na rovnom úseku je najúčinnejšia. Ideálne to majú v Holandsku, kde je terén väčšinou rovinatý.

Skontrolujte si tlak v pneumatikách

Dôležité je aj pravidelné servisovanie a kontrola tlaku v pneumatikách. Nesprávny tlak môže nielen zhoršiť ovládanie a brzdenie vozidla, ale aj výrazne znižuje jeho účinnosť. Podľa výrobcov pneumatík môže byť medzi 4 až 11 % spotreby paliva spôsobených len odporom. Je potrebné sledovať nahustenie pravidelne a nie len vtedy, keď sa vám zdajú byť mäkšie.

Inzercia

Nezabúdajte tiež na zbytočnú hmotnosť vo vozidle. Odstránenie nepotrebných predmetov z vášho auta môže zlepšiť jeho účinnosť, pretože motor nemusí vyvíjať toľko úsilia. Rovnako je dobré vyberať strešné nosiče alebo boxy, ktoré nie sú potrebné, pretože zvyšujú aerodynamický odpor, najmä pri vyšších rýchlostiach.

Pomôže aj kvalitnejšie palivo

Čo sa týka pohonných hmôt, skúste používať prémiové palivo. Aj keď sú výsledky rozdielne, čistejšie spaľovanie a vyššie oktánové číslo by teoreticky mali vykompenzovať vyššie náklady prostredníctvom lepšej spotreby paliva. Samozrejme, dôležité je, aby vaše vozidlo takéto palivo vedelo prijať. JE však pravda, že čím lepšie palivo, tým drahšie.

Pokiaľ ide o správu systémov, ako sú klimatizácia a tempomat, tiež zohrávajú významnú úlohu v spotrebe paliva. Vypnutie klimatizácie, keď nie je potrebná, môže zlepšiť účinnosť, ale pri nízkych rýchlostiach môže byť o niečo efektívnejšie otvorenie okien. Na diaľnici je však kvôli aerodynamickému odporu lepšie používať klimatizáciu so slabým prúdením a mať okná zatvorené.

Inzercia

Tempomat dokáže ušetriť pár kilometrov navyše

Naučte sa tiež, ako efektívne využívať tempomat, najmä na diaľniciach, kde pomáha udržiavať konštantnú rýchlosť a znižuje potrebu častého brzdenia a zrýchľovania. Efektívna diaľničná jazda môže byť z hľadiska spotreby paliva najúspornejším spôsobom. Zahrnutím týchto tipov do vašich jazdných návykov môžete zvýšiť účinnosť svojho vozidla a ušetriť peniaze, čím každá cesta bude nielen ekonomická, ale dokonca aj šetrnejšia k životnému prostrediu.

Inzercia






ODPORÚČANÉ