AKTUALITA

Tesla v problémoch: Zvoláva niekoľko tisíc Cybertruckov. Môže za to banálna chyba

Niekedy sa vám chyby nevyhnú. To je prípad aj americkej spoločnosti Tesla, ktorá teraz musí zvolať niekoľko tisíc elektromobilov Cybertruck.

Nie je to prvýkrát, kedy musí firma zvolať svoje automobily kvôli chybe
Vydané  Text: 

Tesla iniciovala zvolávanie elektrického pick-upu s názvom Cybertruck, a to kvôli obavám o efektívnosť jeho nezvyčajne veľkého stierača čelného skla. Zdá sa, že niektoré modely môžu byť vybavené vadným motorčekom stierača, ktorý by mohol zlyhať, najmä počas dažďa. Tento problém ovplyvňuje každý jeden Cybertruck vyrobený od 13. novembra 2023 do 6. júna 2024, čo je celkovo 11 688 vozidiel.

Chybu má reálne asi len 2 % vozidiel, tvrdí spoločnosť

Objavenie problému vychádzalo z incidentov na začiatku februára, kedy servisy zaznamenali zlyhania motorov stieračov na niektorých Cybertruckoch. Po rozobratí dvadsiatich motorov pri analýze strávili inžinieri niekoľko mesiacov skúmaním, než identifikovali, že funkčný test vykonaný dodávateľom spôsobil poškodenie aplikáciou nadmerného prúdu na doske s obvodmi motora. Čiže chybná nie je súčiastka, ale spôsob testovania funkčnosti u jedného z dodávateľov.

Hoci Tesla neoznámila žiadne nehody, zranenia ani úmrtia vyplývajúce z tejto chyby, spoločnosť prijíma proaktívne kroky na riešenie situácie tým, že ponúkne výmenu motora stierača bezplatne všetkým majiteľom vozidiel. Týka sa to tých, u ktorých sa vyskytne tento problém. Ako ale možno viete, nie je to prvý problém spoločnosti so stieračmi. Tie majitelia starších modelov opisujú ako najslabšiu stránku elektromobilu.

Inzercia

cybertruck zdroj: pexels

Okrem problému s motorom stierača sa Tesla zaoberá aj ďalším potenciálnym problémom súvisiacim s exteriérom vozidla. Zakrývacia „roletka“ na korbe pick-upu, nemusela byť na niektorých modeloch správne nainštalovaná. To by mohlo viesť k jej uvoľneniu alebo rovno k oddeleniu od vozidla. Tento potenciálny problém sa môže týkať až 11 383 Cybertruckov, vyrobených od 13. novembra 2023 do 26. mája 2024. Firma plánuje vymeniť alebo opraviť tento problém tak, aby neohrozoval bezpečnosť cestnej premávky a najmä posádky vozidla.

Zdroj: APNews

Inzercia

Inzercia






ODPORÚČANÉ