AKTUALITA

Prvý elektromobil spoločnosti Ferrari bude stáť viac ako štyri nové Porsche 911

Prvé čisto elektrické auto spoločnosti zostáva úplnou záhadou. Zistili sme však, že cena tohto Ferrari bude neskutočne vysoká.

Okrem očakávanej ceny a špeciálneho zvukového prejavu zatiaľ nevieme, čo máme čakať
Vydané  Text: 

Dnes je určite najlepšie stráženým tajomstvom v talianskej Maranelle elektromobil spoločnosti Ferrari. Prvé auto s koňom v logu a bez spaľovacieho motora zostáva takmer úplnou záhadou. Zatiaľ vieme len to, že bude postavené v novej továrni v domovskom meste spoločnosti a jeho uvedenie na trh je naplánované na posledný štvrťrok 2025. Podľa zdrojov bude elektrický taliansky kôň stáť toľko, koľko priemerný Slovák v živote pokope ani neuvidí.

Elektromobil by mal stáť približne 500 000 € podľa súčasných výmenných kurzov. Ceny sa však v jednotlivých regiónoch značne líšia kvôli daniam, takže tento prepočet nemusí byť 100 % presný. V každom prípade sa predpokladaná cena týka základnej verzie, pričom väčšina majiteľov si auto bez ďalších voliteľných prvkov nekúpi. Predpokladaná cena by z neho urobila zhruba rovnako drahé auto ako bežný SF90 Stradale, nie však ako jeho najvyššia verzia XX za 890 000 dolárov.

Ferrari Purosangue

Cenovo si za túto čiastku vieme dokonca kúpiť aj 4x Porsche 911, ktoré teraz zoženiete už od cca 110 00 €. Podľa zdrojov blízkych spoločnosti sa začal už aj vývoj druhého elektromobilu Ferrari. Po SUV Purosangue a prvom elektrickom modeli by pridanie ďalšieho modelu mohlo poškodiť exkluzivitu značky. Aby sa tomu predišlo, spoločnosť plánuje obmedziť produkciu na maximálne 20 000 vozidiel ročne, aspoň na určitý čas na začiatok.

Na ceste je viacero noviniek

Predaj sa rok po roku zvyšuje, pričom v 2023 dosiahol 13 663 kusov. Ľudia sú dokonca ochotní čakať roky, kým sa dočkajú dodania. Minulý november generálny riaditeľ Benedetto Vigna uviedol, že objednávky boli na rekordnej úrovni, takže výrobná kapacita pre rok 2025 už dokonca bola vypredaná vo veľkom predstihu. Nové objednávky tak môžu zákazníci očakávať najskôr v roku 2026.

Aby sa Ferrari nestalo značkou známou len pre nové SUV, obmedzilo ročnú produkciu modelu Purosangue na 20 % celkovej výroby. Automobil s vysokým posedom začína približne na 370 000 eurách a pravdepodobne by sa predával ešte lepšie bez akýchkoľvek obmedzení výroby. S novou továrňou na ceste bude z výrobnej linky schádzať viac áut. Najzaujímavejším z nich bude hypercar, ktorý má byť predstavený koncom tohto roka.

Zdroj: Reuters

Inzercia

Inzercia






ODPORÚČANÉ



Inzercia