PORADŇA

Toto určite nerobte: Najväčšie chyby pri používaní klimatizácie, ktoré vám môžu spôsobiť problémy

V tomto článku zistíte, aké sú najväčšie omyly motoristov pri používaní klimatizácie a ako sa im jednoducho vyhnúť.

Vydané Text: 

Je dôležité nezanedbávať teplotu v aute, najmä počas letných mesiacov, pretože vysoké teploty môžu spomaliť reakcie vodiča podobne ako alkohol. Preto udržujte interiér vozidla chladný a dobre vetraný. S tým samozrejme môže pomôcť klimatizácia. Nižšie nájdete najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťame, a aj zopár tipov, ako sa im vyhnúť.

Po nastúpení pustíte klimatizáciu na „plné gule“

Pri nastupovaní do rozpáleného auta je akési prirodzené siahať po ovládačoch klimatizácie. Okamžité zapnutie klimatizácie však iba rozfúka horúci vzduch po kabíne vozidla. Systému klimatizácie bude trvať dlhšie kým sa „zorientuje“ a pritom spotrebuje viac paliva na vychladenie auta. Aby ste tomu zabránili, stiahnite okná a otvorte dvere, aby ste najskôr vypustili ten najhorší horúci vzduch. Asi po minúte zatvorte okná a dvere a spustite klimatizáciu na najnižšej teplote.

Zdroj: Škoda

Otváranie okien počas jazdy, aby ste vyvetrali

To, čo sa môže zdať spočiatku ako dobrý nápad, je celkom kontraproduktívne ak už máte spustenú klimatizáciu. Ak máte stiahnuté okná, takže bude klíma bojovať so vzduchom, ktorý fúka zvonku do auta. Preto je vhodné jazdiť v tomto prípade so zatvorenými oknami, pretože vtedy chladiaci systém rozptýli vzduch po celom aute a ušetrí vám pár deci paliva.

Máte zapnutý režim „Auto“

Mnoho vodičov má klimatizáciu v aute zapnutú neustále, čo môže viesť k pravidelnému zahmlievaniu okien. Väčšina automobilov z posledného desaťročia sa dodáva aj s nastavením „Auto“. Toto nastavenie pomáha systému klimatizácie regulovať sa tak, že možnosť recirkulácie vzduchu zapne iba v prípade potreby. To môže pomôcť znížiť zahmlievanie okien a zároveň udržať vodiča, cestujúcich a auto príjemne chladné.

Zdroj: BMW

Kam máte nasmerované výduchy?

Ak vonku skutočne pečie, tak môže byť celkom lákavé nastaviť si výduchy priamo na seba. To však zabraňuje rovnomernému rozdeleniu prúdu vzduchu do auta, nehovoriac o tom, že môžete schytať prievan. Nasmerovaním vzduchových trysiek nahor sa chladný vzduch rozlieza po celom aute. To pomáha rýchlejšie ochladiť celé auto a udržiavať stabilnú teplotu.

Máte prehľad o tom, kedy ste naposledy menili chladivo?

V každom aute je veľa dielov klimatizačného systému, ktoré musia byť pravidelne udržiavané, aby mohli bezchybne fungovať. Bez pravidelnej údržby môžete skončiť so vzduchovým filtrom, ktorý je upchatý a zastaví prúdenie studeného vzduchu. Okrem toho sa vaša chladiaca kvapalina minie a čím viac budete klimatizačný systém používať, tým sa zníži jeho účinnosť. Pravidelným čistením alebo výmenou vzduchového filtra a dopĺňaním hladiny chladiacej kvapaliny môžete zabezpečiť, že váš klimatizačný systém bude mať dlhšiu životnosť a bude neustále poskytovať chladný a osviežujúci vzduch.







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie