Slovenská vláda odklepla významnú investíciu! Stane sa zo Slovenska líder elektromobility?

Slovensko je na dobrej ceste stať sa lídrom v oblasti výroby batérií pre elektrické autá. Vláda schválila významnú investíciu.

V Šuranoch vznike viac než 1 300 pracovných miest.
Výroba nových batérií začne už o necelé tri roky.
Vydané  Text: 

Príchod významnej investície na juh západného Slovenska je verejnosti známy už dlhšie. Baterkáreň, ktorú plánuje postaviť čínska spoločnosť Gotion spoločne so slovenskou firmou InoBat v Šuranoch je opäť bližšie k realite. Vláda Slovenskej republiky totiž odklepla významnú investičnú podporu. Samotný projekt zamestná stovky ľudí a prispeje k upevneniu Slovenska na poli automobilového priemyslu.

Investícia za stovky miliónov

Ako informuje portál teraz.sk, Slovensko dnes oficiálne podpísalo s konzorciom zmienených dvoch firiem investičnú zmluvu na výstavbu závodu na výrobu batérií do elektromobilov za 1,233 miliardy eur. Konkrétne pôjde o štátnu investíciu vo výške 214 miliónov eur. Samotná čiastka sa má podľa informácií rozdeliť na dve časti. Prvou z nich bude dotácia vo výške až 150 miliónov eur a druhou bude úľava na dani vo výške 64 miliónov eur.

Konzorcium GIB EnergyX, ktoré je spoločným projektom čínskeho Gotion a slovenského InoBat, tak dostane druhú najvyššiu štátnu investíciu v histórii. Ministerstvo hospodárstva v schválenom návrhu uvádza: „Cieľom investičného zámeru prijímateľa je zriadenie novej prevádzkarne priemyselnej výroby zameranej na výrobu lítium-železo-fosfátových batérií do automobilov.“ Začiatok produkcie je aktuálne plánovaný na január 2027, pričom samotná továreň zamestná celkovo až 1 311 ľudí.

Dojazd cez 1000km a nabíjanie 600km za 10 minút! Nová revolučná batéria už smeruje do výroby.

Podpora vzdelávania a centrum udržateľnosti

Významnou informáciou je, že celá produkcia batérií z novej továrne je určená pre európsky trh. V prvej fáze má baterkáreň podľa aktuality.sk dosiahnuť produkčnú kapacitu až 20 GWh. Čo je však dôležité z hľadiska environmentálnej záťaže, fabrika by mala patriť medzi globálnych lídrov v oblasti udržateľnosti. Tieto informácie potvrdil podľa aktuality.sk aj generálny riaditeľ InoBat, Marian Boček. Konkrétne uvádza: „Našou víziou je prinášať inovatívne a udržateľné batériové riešenia a táto fabrika bude kľúčovým krokom k jej naplneniu. Vykračujeme do novej éry, v ktorej sa Slovensko stane lídrom v technologických inováciách. Tie zmenia spôsob, akým svet pristupuje k energii a mobilite. Naša fabrika bude patriť medzi najväčšie a najinovatívnejšie svojho druhu na svete. Stane sa centrom transformácie smerom k udržateľnosti a čistej energii, podporí výskum, vývoj a zvýši ekonomickú stabilitu regiónu.

Okrem výroby batérií pre elektrické autá je dôležité, že samotná fabrika bude mať vlastné výskumno-vývojové centrum. To má priniesť užšiu spoluprácu s viacerými univerzitami a istým spôsobom zastaviť odliv mozgov do zahraničia.

Vláda schválila ďalšie zmeny v TEČ. Vlastné značky budú mať prísnejšie kritériá. Jeden druh TEČ zaniká





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ