PORADŇA

Pozor! Za túto drobnosť vám hrozí pokuta. Máte vo vodičskom preukaze správny zápis?

Vedeli ste, že vám riadok 12 na zadnej strane vodičského preukazu môže spôsobiť viacero problémov?

Píšu sa sem obmedzenia, ktoré sa týkajú vyšej schopnosti viesť vozidlo.
Za ich nerepšektovanie môžete dostať pokutu.
Vydané  Text: 

Vodičský preukaz, a vo všeobecnosti aj doklady totožnosti, by o vás mali príslušným úradom povedať čo najviac najdôležitejších informácií. Nie každý ale vie, že dokonca aj samotný vodičák má špeciálne kolónky, ktoré informujú o zdravotnom stave. Tie by mali byť vyplnené správne a následne by ste sa podľa nich mali riadiť aj vy. Reč je teraz predovšetkým o riadku 12, ktorý obsahuje viaceré číselné kódy. Tu sa totiž nachádzajú aj také detaily, ako napríklad to, či máte povinnosť vozidlo viesť s okuliarmi, alebo môžete aj bez nich.

Skontrolujte si vodičský preukaz a jeho riadok 12

Samotné kódy, ktoré sa môžu vyskytnúť v riadku 12 na zadnej strane vodičského preukazu pred časom presnejšie rozobral kolega Erik Stríž. Dnes sa skôr pozrieme na nutnosť nosenia okuliarov, respektíve kontaktných šošoviek, v prípade, že ich máte zapísané v podobe prislúchajúceho kódu. Príloha č. 9 k vyhláške č. 9/2009 Z. z. popisuje nutnosť nosenia nástrojov na korekciu zraku vo forme kódu začínajúceho číslicou 01.

Konkrétne sem patrí:

  • 01. Korekcia a/alebo ochrana zraku
    • 01.01. Okuliare
    • 01.02. Kontaktná šošovka (šošovky)
    • 01.05. Ochrana očí
    • 01.06. Okuliare alebo kontaktné šošovky
    • 01.07. Špecifická optická pomôcka

Ako sa správať na železničnom priecestí? Ak na ňom uviaznete, nebojte sa preraziť závory!

Za nedodržanie zákona hrozí pokuta

Ak teda váš vodičský preukaz má na zadnej strane jeden z týchto kódov, mali by ste mať v čase vedenia vozidla nasadený niektorý z pomocných prostriedkov. Ide o povinnosť, ktorú musí lekár v čase prehliadky pred získaním vodičáku vyplniť v príslušnom políčku žiadosti o udelenie vodičského oprávnenia. Pre vás následne z toho vyplýva povinnosť danú lekársku pomôcku nosiť.

Inzercia

Inzercia

Ako uvádza portál sosovky-kontaktne.skpravda.sk, za nesplnenie daných podmienok je možné vodičovi uložiť pokutu až vo výške 60 eur. Avšak dajte si pozor. Túto pokutu môžete dostať aj v prípade, že vo vodičskom preukaze máte kód 01.01 a vy spĺňate podmienky kódu 01.02, čiže máte nasadené kontaktné šošovky. Nestáva sa to často, no policajt môže po vás žiadať predloženie kartičky nositeľa kontaktných šošoviek či iné potvrdenie, že môžete kontaktné šošovky nosiť. Spomenutú kartu je možné získať u optometristu alebo lekára v čase vyšetrenia. Prípadne stačí len zbežný pohľad do očí, kedy je kontaktné šošovky vidieť.

Plánujete dovolenku v zahraničí? Pozor na alkohol! Nie všade si môžete dať pivo pred šoférovaním

Inzercia





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ